KNOV Winkelmandje (0) Menu

Wil jij ondersteuning voor samenwerking in je regio?

03 mei 2021

De KNOV krijgt veel vragen vanuit de regio voor de ondersteuning om te komen tot meer samenwerking tussen verloskundigen. We zijn blij dat regio’s de samenwerking binnen hun regio beter willen vormgeven, en willen dat graag ondersteunen.

De komende periode kan de KNOV in samenwerking met organisatieadviesbureau Berenschot actieve ondersteuning bieden in het verbeteren van de organisatiegraad van verloskundigen in de regio. Binnen de subsidies van ZonMW is er ruimte om zes regio’s te ondersteunen. We vragen verloskundigen die met hun regio geïnteresseerd zijn, zich hiervoor voor 14 mei op te geven via info@knov.nl

Waarom inzetten op verbeteren organisatie?

Verloskundigen in de regio voelen de behoefte nauwer met elkaar samen te werken. Bijvoorbeeld om zo afspraken te kunnen maken over de kwaliteit van zorg, eenvoudiger gezamenlijk in te kopen of meer te spreken met één stem richting samenwerkingspartners. Dit gevoel van urgentie horen we uit veel regio’s terug. Het biedt een goede basis om samen te kijken naar passende oplossingen voor de regio.

Waarom ondersteunen we 6 regio's?

Niet alle regio’s zijn hetzelfde. Sommige regio’s staan in de beginfase en verkennen nadere samenwerking. Andere regio’s hebben zich al georganiseerd in een zorggroep, IGO of coöperatie. Ondersteuning per regio zal dus maatwerk zijn, omdat ook de behoeften en knelpunten verschillen per regio. Met dit project willen we niet alleen zes regio’s ondersteunen in het komen tot een passende organisatiegraad, maar willen we ook naar boven halen waar de regio’s en verschillende organisatievormen tegenaan lopen. Waar we van kunnen leren en waar de knelpunten zitten. Zodat ook andere regio’s daar verder mee kunnen.

Hoe geef ik mijn regio op?

Geef je regio voor 14 mei op via info@knov.nl. Geef daarbij het volgende aan:

- Wat is je rol in de regio (voorzitter federatie vsv, voorzitter kring, voorzitter coöperatie, etc.)?

- Namens wie stuur je de aanvraag (welke praktijken/vsv’s/eerste lijn of tweede lijn)?

- Waar lopen jullie tegenaan? (waar zit de urgentie om die onderwerpen op te pakken?)

- Waar willen jullie naar toe en hoe denken jullie dat verbeteren van de organisatie en samenwerking daaraan kan bijdragen?

Hoe selecteert de KNOV de regio?

We kiezen regio’s die van elkaar verschillen op organisatiegraad en organisatiedoelen. De kennis die we opdoen, delen we op landelijk niveau met alle leden. Zo kan iedereen profiteren, ook buiten de zes regio’s.

We selecteren de zes regio’s dus op:

- Geografische spreiding

- Verschillende huidige basis (beperkt georganiseerd tot sterk georganiseerde regio’s)

- Verschillen in gewenste ontwikkeling en doelen

We maken de selectie voor 21 mei bekend en plannen dan meteen afspraken in met de betreffende regio’s..

Wat als mijn regio niet wordt geselecteerd?

We vinden het zonde als de energie die er in een regio is niet wordt benut. Met die regio’s waar we deze ondersteuning van Berenschot nu niet kunnen bieden, gaan we in gesprek om te kijken naar alternatieve ondersteuning. Om ook daar alvast aan de slag te gaan met de gewenste ontwikkelingen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur