KNOV Winkelmandje (0) Menu

Voorkomen onbedoelde zwangerschap bij kwetsbaren in achterstandswijken – wie denkt mee?

27 januari 2021

De KNOV en Rutgers willen een projectvoorstel indienen bij ZonMw waarmee we kwetsbare groepen in achterstandswijken gericht ondersteunen om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Omdat verloskundigen een belangrijke rol spelen bij de preventie van onbedoelde zwangerschappen, gaan we graag met jullie in gesprek op maandag 1 februari van 14.00-15.00 uur, of donderdag 4 februari van 14.30-15.30 uur.

Kwetsbare groepen

In achterstandswijken wonen mensen met uiteenlopende problemen zoals armoede, werkloosheid, lage opleiding en weinig toekomstperspectief. Hierdoor hebben ze een grotere kans op een onbedoelde zwangerschap. Ze weten bijvoorbeeld onvoldoende over goede anticonceptie of er zijn taalbarrières, waardoor ze een gebrekkige toegang tot informatie hebben. We willen deze kwetsbare groepen uit achterstandswijken beter ondersteunen, zodat zij zelf meer regie kunnen nemen over hun kinderwens en gezinsplanning.

De rol van de verloskundige

Verloskundigen kunnen bij uitstek een rol spelen in de informatievoorziening en preventie van een onbedoelde zwangerschap voor deze doelgroep. Er zijn al verschillende tools en interventies ontwikkeld over gezinsplanning, anticonceptie en zwangerschap. Het is alleen nog niet voldoende duidelijk of deze middelen ook aansluiten bij de behoeften en wensen van vrouwen en hun partners, en of verloskundigen ze ook daadwerkelijk inzetten.

Wil je meedenken?

Ben je werkzaam als verloskundige in een achterstandswijk en herken je bovenstaande problematiek? En wil je graag eenmalig meedenken over hoe dit projectvoorstel eruit moet zien? Sluit dan aan bij dit gesprek. We hebben hiervoor alvast twee mogelijke momenten gepland: maandag 1 februari van 14.00-15.00 uur, of donderdag 4 februari van 14.30-15.30 uur.

Voor deelname kun je je naam, in welke achterstandswijk(en) je werkzaam bent, en het moment dat je aan kunt sluiten mailen naar Patricia Jansen, programmamanager preventie van de KNOV, via pjansen@knov.nl. Je krijgt dan de digitale link voor het overleg toegestuurd.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur