KNOV Winkelmandje (0) Menu

Oproep: Focusgroep 'samenwerkingsafspraken' - Eerste stap naar nieuwe VIL

10 juni 2021

Op woensdag 16 juni van 19.00 - 20.00 uur en maandag 28 juni van 11.00 - 12.00 uur organiseert de KNOV twee online focusgroepen. Hiervoor worden leden uitgenodigd om input te geven op de eerste stap in de totstandkoming van de nieuwe VIL - de samenwerkingsafspraken.

Je kunt je aanmelden voor de focusgroep door een mailtje te sturen naar Rosanne van der Sterre, rvandersterre@knov.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging en de documentatie om je voor te bereiden.

Komen tot de nieuwe VIL

In 2016 is de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg (ZIG) uitgekomen, die beschrijft welke (basis)zorg aangeboden wordt aan de zwangere in de periode van preconceptiezorg tot en met zes weken na de bevalling. De ZIG beschrijft het volgende over de Verloskundige Indicatie Lijst (VIL): ‘In de toekomst zal de VIL door de betrokken beroepsgroepen stapsgewijs worden omgevormd naar samenwerkingsafspraken ondersteunend aan de zorgstandaard en waarbij zo mogelijk multidisciplinaire richtlijnen als basis dienen voor de zorgpaden op lokaal niveau'.

De opdracht om de VIL om te vormen stond nog open en is in 2020 opgepakt door de geboortezorgpartijen onder leiding van het CPZ. Onderdelen zijn de stappen in het proces, de activiteiten, een beschrijving van de relevante discussies en hoe men tot de beslissingen en het resultaat is gekomen. Doel van deze procesbeschrijving is achtergrondinformatie en transparantie over het proces richting een nieuwe VIL. Het proces bestaat uit vier grote stappen.

Om goed met elkaar te kunnen samenwerken zijn landelijke samenwerkingsafspraken nodig op allerlei niveaus. De CPZ-partijen zijn het erover eens dat het te mager is om alleen samenwerkingsafspraken te maken over wie welke zorg uitvoert. Daarom komen er zowel landelijke samenwerkingsafspraken voor het opstellen van interprofessionele geboortezorgrichtlijnen (de hoe-vraag) als voor wie de zorg gaat uitvoeren (de wie-vraag).

Bij het opstellen van samenwerkingsafspraken is het belangrijk een gezamenlijk vertrekpunt te hebben. Wat bindt elkaar, welke gezamenlijke waarden zijn er binnen deze samenwerking en welke beloftes komen daaruit voort om dit vorm te geven. Dit is in feite het fundament om tot de samenwerkingsafspraken komen. Daarom heeft de expertgroep eerst de waarden en beloftes vastgelegd die de basis vormen voor de samenwerkingsafspraken.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur