KNOV Winkelmandje (0) Menu

Zwangeren hebben meer voorlichting over infecties nodig

29 september 2014

Voorlichting van verloskundigen aan zwangeren gericht op het voorkomen van infecties is op dit moment maar voor een deel effectief. Zwangere vrouwen vermijden wel risicogedrag om toxoplasmose en listeriose te voorkomen, maar dit geldt niet voor cytomegalovirus. Ook schiet de risicoselectie om zwangere vrouwen met een chlamydia infectie op te sporen vaak tekort.

Dit concludeert Monique Pereboom in haar onderzoek naar de voorlichting over infectieziekten in de verloskundigenpraktijk. Pereboom is de eerste onderzoeker van de jonge onderzoeksgroep Midwifery Science van VUmc die promoveert op data uit de Deliver Studie.

​Infectieziekten tijdens de zwangerschap

Infectieziekten tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot slechtere zwangerschapsuitkomsten of neonatale ziekte. Aanpassingen in het gedrag en de levensstijl van de zwangere kunnen deze infecties voorkomen. Bij Chlamydia trachomatis infecties is het van belang dat verloskundigen zwangere vrouwen testen (of doorverwijzen) die een verhoogd risico hierop hebben.

Monique Pereboom deed onderzoek naar het gedrag van zwangere vrouwen om infecties met toxoplasmose, listeriose en cytomegalovirus te voorkomen. Ook keek zij naar de voorlichting die verloskundigen geven over deze infectieziekten. Verder keek zij naar hoe goed verloskundigen de screening op risicofactoren voor chlamydia uitvoeren. 

Onvoldoende informatie om infectieziekten te voorkomen

Pereboom concludeert dat veel verloskundigen onvoldoende informatie geven over methoden om deze infectieziekten te voorkomen. Preventiemethoden die de verloskundigen het minst noemen, worden ook het minst vaak door zwangere vrouwen opgevolgd. Bijvoorbeeld adviezen om infectie met het cytomegalovirus te voorkomen (geen bestek delen met peuters die naar een kinderdagverblijf gaan). Veel adviezen worden wel opgevolgd door zwangere vrouwen, zoals die voor het voorkomen van toxoplasmose en listeriose, zonder dat de verloskundigen de ziektes bij naam noemen. Bijvoorbeeld het advies geen kattenbak te verschonen (kans op toxoplasmose) en geen rauwmelkse kaas te eten (kans op listeriose).

Testen op basis van de aanbevolen risicofactoren

De risicoselectie van zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een chlamydia-infectie kan effectiever. Verloskundigen laten zwangere vrouwen voor chlamydia vooral testen op basis van symptomen van de infectie, in plaats van de aanbevolen risicofactoren die door de Gezondheidsraad zijn vastgesteld. Vrouwen met een verhoogd risico zin: jonge vrouwen, jonge vrouwen van Surinaamse-Antillaanse afkomst, partners van chlamydia-positieve personen, bezoekers van SOA poli’s, moeders van pasgeborenen met een chlamydia-conjunctivitis of –pneumonitis, en personen bij wie de seksuele anamnese daar aanleiding toe geeft. Dit kan resulteren in onder-diagnostiek en –behandeling van zwangere vrouwen met een chlamydia infectie. Veel verloskundigen, als ook zwangeren en hun partners staan positief tegenover chlamydia screening. Ook vinden zwangeren en hun partners het testen op chlamydia in de zwangerschap niet stigmatiserend.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Lees ook:

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur