KNOV Winkelmandje (0) Menu

Verloskundigen onheus beticht van kostenoverschrijding van € 10 miljoen

14 juni 2011

Op 10 juni 2011 heeft de Ministerraad besloten dat de eerstelijns verloskundigen een tariefverlaging tegemoet moeten zien. VWS heeft telefonisch aan de KNOV medegedeeld dat er een overschrijding is vastgesteld van het aanvaardbare kostenbudget met € 10 miljoen. De KNOV kan zich niet voorstellen dat een dergelijke overschrijding kan zijn ontstaan. De tarieven voor de verloskundige zorg - vrijwel voor 100% in de vorm van abonnementen - zijn namelijk volstrekt gereguleerd door de Nederlandse Zorgautoriteit. Daar komt bij dat het aantal zwangerschappen en geboortes is verminderd en het kostenbudget daar automatisch op wordt aangepast. Er is door de KNOV daarom aangedrongen op een zeer spoedig overleg met VWS waarin nadere uitleg wordt gegeven op de cijfers en de wijze waarop VWS meent dat de overschrijding in de tarieven moet worden vertaald.

De KNOV heeft grote zorgen over deze door de minister van VWS te nemen maatregel. Het beleid ingezet onder de vorige minister om de babysterfte terug te dringen en daarvoor ook de noodzakelijke investeringen te doen, lijkt hiermee een halt te worden toegeroepen. Daar komt bij dat vanaf 2010 tot en met 2012 een navrante en jarenlang bestaande financiële achterstand voor de verloskundigen wordt ingehaald, waarmee deze bezuinigingsmaatregel zich ook niet verhoudt.

Verder kan in dit verband relevant zijn dat voor een van de door de vorige minister toegezegde maatregelen, te weten het kinderwensspreekuur, door de huidige minister is geschrapt. Voor dit spreekuur, dat vooral door verloskundigen zou worden geleverd, was een bedrag van circa € 8 miljoen gereserveerd. In feite wil het ministerie met het schrappen van het kinderwensspreekuur dus € 18 miljoen bezuinigen op de verloskundige zorg.

Vandaag heeft de KNOV een brief gestuurd aan minister Schippers waarin het haar ongenoegen uit over de tariefkorting. De KNOV spreekt ook haar ongeloof uit over de door het ministerie vastgestelde overschrijdingen van het kostenkader. Een kostenkader dat door hetzelfde ministerie wordt vastgesteld. De KNOV hoopt dat de Tweede Kamer de minister tot heroverweging van haar besluit kan brengen. De Tweede Kamer heeft een afschrift van de brief ontvangen.

Tot slot, de KNOV is verbolgen dit nieuws uit de krant te moeten halen. Tekst en uitleg hierover door VWS was wel zo netjes geweest. Wij eisen dan ook op korte termijn een overleg met de minister.

Download de Brief aan Minister Schippers inz voorgenomen tariefkorting

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur