KNOV Winkelmandje (0) Menu

Uitbreiding bevoegdheden (AMvB) anticonceptiepil, spiraal en lachgas per 1 september 2014

01 september 2014

Het is zover! Het ministerie van VWS heeft laten weten dat de AMvB (Algemene Maatregelen van Bestuur) per 1 september 2014 wordt uitgebreid met het voorschrijven van orale anticonceptiva, het spiraal (IUD’s) en het voorschrijven van lachgas. De uitbreiding voor steriel water zit nog niet in de regeling. Deze uitbreidingen passen bij ons uitgangspunt: bij de (klinisch) verloskundige als het kan en de medisch specialist als het moet. 

U krijgt met deze bevoegdheden de mogelijkheid om de zorg voor uw cliënten uit te breiden. 

Ga met het voorschrijven van de pil en het spiraaltje aan de slag

Vanaf vandaag zijn alle verloskundigen bevoegd om de anticonceptiepil en het spiraal voor te schrijven. Dit is een logisch vervolg op de al aanwezige bevoegdheid van verloskundigen om spiralen te plaatsen. U geeft nu al voorlichting over anticonceptie - met name na de bevalling - aan uw cliënten. Of u plaatst mogelijk al spiralen. Voor een recept hoeft u straks niet meer te verwijzen naar de huisarts of gynaecoloog. Een positieve ontwikkeling voor bevallen vrouwen.

Hoe kan ik bekwaam worden?

Toelichting op voorschrijven anticonceptiva

Het standpunt ‘Anticonceptie’ voor verloskundigen bevat alle aanbevelingen waarmee u aan de slag kunt. Het standpunt is gebaseerd op de NHG standaard ‘Anticonceptie’. Beide bevatten belangrijke informatie over de verschillende vormen van anticonceptie.

In het standpunt en scholing zijn de volgende anticonceptiva opgenomen:

  • Anticonceptiepil
  • Spiraal
  • Implantatiestaafje
  • Vaginale ring
  • Prikpil

Vanaf 1 september 2014 mag u de anticonceptiepil en het spiraal voorschrijven. De KNOV overlegt met het ministerie van VWS over de mogelijkheid om in de toekomst ook het implantatiestaafje, vaginale ring en prikpil voor te schrijven.

Indien u anticonceptie voorschrijft, registreer dit dan! 

Voorschrijven van lachgas

Pijnbehandeling met lachgas is veilig in gebruik voor moeder en kind. Verloskundigen die hiervoor geschoold zijn, mogen lachgas toedienen in een geschikte ruimte (in geboortecentra en ziekenhuizen) en vanaf vandaag ook zelfstandig voorschrijven. Op het onderdeel vakkennis en wetenschap staat hoe u zich kan scholen voor het werken met lachgas. Tevens meer informatie over de randvoorwaarden en begeleiding en advies over de technische organisatie.

Steriel water nog niet voorschrijven

De uitbreiding van de wettelijke bevoegdheden is ook gevraagd ten aanzien van het voorschrijven van steriel water. Deze zit nog niet in de regeling. Hierover heeft het Zorginstituut Nederland een negatief advies uitgebracht. De KNOV gaat verder in overleg met het ministerie van VWS. We houden u op de hoogte zodra er nieuws is.

Heeft u vragen over de uitbreidingen?

Neem dan contact op met de KNOV door een e-mail te sturen aan de Helpdesk
of bel 030 282 3100  

Staatscourant

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur