KNOV Winkelmandje (0) Menu

Thematisch toezicht IGZ in 2012

22 december 2011

In 2012 en 2013 start de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met het project Geboortezorg waarbij de IGZ zich zal richten op de hele verloskundige keten. In die twee jaar worden verschillende activiteiten ondernomen waar ook verloskundigenpraktijken mee te maken krijgen.

In het voorjaar van 2012 legt de IGZ bij 20 verloskundigenpraktijken een bezoek af. Tijdens het bezoek inventariseert de inspectie de stand van zaken in de praktijk rond de implementatie van de aanbevelingen van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte. Daarnaast houdt de Inspectie toezicht op het stoppen-met-roken beleid in de praktijk. Dit is een vervolg op het onderzoek dat de inspectie in 2010 uitvoerde bij verloskundigenpraktijken waarover in het Tijdschrift voor Verloskundigen (april 2011) werd gerapporteerd.

In het najaar van 2012 wordt een aantal VSV’s bezocht. Aan de hand van het thema “dysmatuur geborenen” bekijkt de IGZ hoe een aantal VSV’s in de praktijk functioneren. Over het toezicht in 2013 wordt de KNOV later geïnformeerd.

Inspectiebezoek voorjaar 2012
Bij de inventarisatie van de stand van zaken van de aanbevelingen van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte zal de IGZ de verloskundigenpraktijk vragen naar onder andere de deelname aan een verloskundig samenwerkingsverband, de Perinatale Registratie Nederland en de perinatale audit. Ook zal de IGZ willen weten hoe de verloskundigenpraktijk het casemanagerschap voor zwangeren invult, het 34-weken huisbezoek, de invulling continue begeleiding en het werken met een zorgplan. Daarnaast zal de IGZ willen weten hoe de verloskundigenpraktijk 24 x 7- uur zorg geregeld heeft en hoe binnen het VSV wordt gecommuniceerd rond acute zorg. Dit vooruitlopend op het PWD.

Bij het-stoppen-met-roken beleid zal de IGZ willen weten of de verloskundigenpraktijk beleid ontwikkeld heeft hoe met roken om te gaan en of de hiervoor benodigde expertise in de praktijk aanwezig is.

De IGZ zal de 20 praktijken, die worden geselecteerd met behulp van de resultaten van de ZiZo-indicatoren, in januari 2012 benaderen voor een afspraak.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur