KNOV Winkelmandje (0) Menu

Taskforce Rookvrije Start voor stoppen met roken

29 juni 2016

Op 29 juni is de Taskforce Rookvrije Start in aanwezigheid van staatssecretaris Van Rijn (VWS) gelanceerd. De Taskforce heeft tot doel dat kinderen een rookvrije start krijgen door gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding van aanstaande ouders en hun naasten.

De Taskforce Rookvrije Start bestaat uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met rokende (aanstaande) ouders. Het gaat om verloskundigen, gynaecologen, huisartsen, kinderartsen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches. Verloskundige Meryl Koetsier zit in deze Taskforce. De eerste actie van de Taskforce is de oplevering van een voorlichtingsfilm (o.a. voor de wachtkamer).

Stoppen met roken

Van Rijn: “Een verkoopverbod onder de 18, een reclameverbod voor tabak en afschrikwekkende plaatsje op pakjes sigaretten hebben we allemaal niet voor niets. Kinderen die nu geboren worden zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Een echte rookvrije start van het leven maak je natuurlijk in de buik. Daar kunnen al deze professionals – van gynaecologen tot kraamverzorgenden – een belangrijke bijdrage aan leveren.”

Een rookvrije start voor ieder kind

Voor een rookvrije start voor ieder kind is het noodzakelijk dat alle (aanstaande) ouders stoppen met roken. Van alle zwangere vrouwen rookt 8,6% de gehele zwangerschap door, onder lager opgeleiden is dit maar liefst 22%. Daarnaast gaan veel vrouwen die wel stoppen met roken tijdens de zwangerschap, na de bevalling weer roken. Hoewel professionals al veel goede initiatieven hiertoe nemen, is er volgens de Taskforce Rookvrije Start grote winst mogelijk door meer bewustwording, betere scholing en meer onderlinge samenwerking.

Voorlichtingsfilm

De Taskforce introduceerde tijdens de lancering de voorlichtingsfilm Rookvrij zwanger. Deze film kunt u ook in de wachtkamerversie downloaden om in de wachtkamer te draaien (zonder geluid). De film motiveert (aanstaande) ouders op een positieve manier om samen te stoppen met roken.

Betrokken organisaties

Lancering Taskforce Rookvrije Start met betrokken professionals

De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van de NVOG, KNOV, NVK, NBVK, VVGN, NHG, AJN, V&VN en Rookvrij!Allebei? en de partners Trimbos Instituut, CPZ, ZonMw en het ministerie van VWS. VWS zal de Taskforce ondermeer ondersteunen met communicatieve middelen en met monitoring.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur