KNOV Winkelmandje (0) Menu

Start Wetenschapscommissie een feit: KNOV stimuleert wetenschappelijke onderbouwing zorg verloskundige

31 mei 2011

Vandaag (dinsdag 31 mei) wordt de Wetenschapscommissie van de Koninklijke Nederlands Organisatie van Verloskundigen (KNOV) geïnstalleerd. De beroepsvereniging zet hiermee een belangrijke stap naar meer wetenschappelijke onderbouwing van de fysiologische verloskunde en naar een academisch opgeleide verloskundige.

De huidige zwangere vrouw vraagt steeds meer om transparante en wetenschappelijk onderbouwde zorg. Alhoewel verloskundigen al langer evidence based handelen en volgens richtlijnen werken, is het van belang dat er meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. En dat verloskundigen in plaats van een HBO- een academische opleiding volgen.

Voorzitter van de Wetenschapscommissie is prof. dr. Simone Buitendijk, hoogleraar Eerstelijns Verloskunde en Ketenzorg. Buitendijk: “We willen dat meer verloskundigen promotie-onderzoek gaan doen om op die manier de academisering van de beroepsgroep te stimuleren. Daarnaast willen we een impuls geven aan onderzoek naar het cliëntenperspectief op de verloskundige zorg en naar gezondheidsbevorderende interventies, zoals het terugdringen van overgewicht, roken en alcoholgebruik.” De Wetenschapscommissie pleit verder voor onderzoek naar versterking van de risicoselectie en naar de toegankelijkheid en de organisatie van de verloskundige zorg, met name voor lager opgeleide vrouwen. Buitendijk: “Op die manier sluiten we aan bij het advies van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte om de relatief hoge babysterfte in Nederland te verminderen. Door onderzoek te doen, kunnen we nagaan hoe we dit kunnen bereiken. We zijn blij dat de KNOV dit financieel ondersteunt en dat de Wetenschapscommissie onder meer als taak heeft verloskundigen te stimuleren die zelf onderzoek willen doen.”

De Wetenschapscommissie
De leden van de Wetenschapscommissie zijn: mevrouw dr. A. de Bont (iBMG-EUR), prof.dr.ir. J. Brug (EMGO-VUmc), mevrouw prof.dr. E.K. Hutton (AVAG-VUmc), mevrouw prof.A.J.M. Lagro-Janssen (UMC St. Radboud), prof. dr. M. Spaanderman (MUMC), prof.dr. R.G. de Vries (AVM-Universiteit Maastricht). Voorzitter is mevrouw prof.dr. S.E. Buitendijk en secretaris is mevrouw drs.G.C. Rijninks-van Driel.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur