KNOV Winkelmandje (0) Menu

​Staatssecretaris van Rijn wil doelmatige zorg dichtbij huis

09 januari 2015

2015 moet een jaar zijn waarin we oog hebben en houden voor de doelen van de hervormingen in de zorg: kwaliteit van zorg, kwaliteit van leven, innovatie en zorg dichtbij. Met deze vooruitblik luidde staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) het nieuwe jaar in.

Dat deed hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de KNOV, KNMG, KNGF, KNMT, KNMP en V&VN, de beroepsverenigingen van verloskundigen, artsen, fysiotherapeuten, tandartsen, apothekers en verpleegkundigen. 

De wens van de cliënt als uitgangspunt

In zijn speech stelde staatssecretaris van Rijn dat we als Nederland ontzettend trots mogen zijn op de zorg die we hebben. De Nederlandse zorg staat hoog aangeschreven en het is belangrijk dat we die trots behouden. De steeds ouder wordende bevolking stelt de zorg echter ook voor nieuwe uitdagingen. Om de huidige kwaliteit van de zorg in Nederland houdbaar te maken, komt de verantwoordelijkheid steeds meer bij de gemeenschap te liggen. De grens tussen cure en care vervaagt en er is een belangrijke rol weggelegd voor preventie en innovatie. Ook de wensen van de patiënt veranderen. De kwaliteit van leven wordt steeds belangrijker. Samen met de zorgsector wordt de weg ingeslagen naar passende zorg, dichtbij de patiënt, waarbij de wensen van de patiënt altijd het uitgangspunt zijn.

De veranderende rol van de zorgprofessional

Van der Gaag, voorzitter van de artsenfederatie KNMG, stelde dat 2015 een overgangsjaar wordt waarin de gezondheidszorg kantelt van "aanbodgestuurd" naar "een zo groot mogelijke eigen regie". Deze overgang is ook voor professionals in de zorg een ongekende uitdaging. Zij zullen veerkracht, inventiviteit en verandervermogen moeten tonen. Alleen zo kan samen met de patiënten en hun naasten zorg worden gerealiseerd waarbij kwaliteit van leven daadwerkelijk centraal staat. Om dit te bereiken, zullen zorgprofessionals volgens Van der Gaag over hun eigen schaduw moeten heenstappen en leiderschap moeten tonen. In plaats van een "het overkomt ons allemaal" houding moet de zorg toe naar een houding van: "wat kan ik zelf doen en hoe stimuleer ik dat patiënten de regie nemen over de eigen gezondheid?" Alleen zo kunnen zorgprofessionals weer direct betrokken raken bij besluiten in de zorg en kunnen zorgprofessionals mét de patiënt meer sturing geven.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur