KNOV Winkelmandje (0) Menu

Staatssecretaris onderzoekt scenario’s implementatie maternale kinkhoestvaccinatie

23 maart 2018

Staatssecretaris Paul Blokhuis laat op 22 maart weten dat er nog onvoldoende harde gegevens zijn over de kosten van het programmatisch aanbieden van maternale kinkhoestvaccinatie en over de uitvoerbaarheid. Om die reden gaat het ministerie van VWS met het RIVM en de betrokken beroepsgroepen, waaronder de KNOV, werken aan een uitvoeringsvariant waaraan een realistische begroting van de kosten gekoppeld wordt.

Op basis van de uitkomsten van dit traject neemt de Staatssecretaris een definitief besluit. Naar verwachting is dit voor de zomer.

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft in 2015 aan de minister van VWS het advies gegeven om maternale kinkhoestvaccinatie in te voeren. Daarop heeft de minister het RIVM gevraagd samen met de betrokken beroepsgroepen te verkennen hoe de implementatie van dit advies vormgegeven kan worden.

Inbreng KNOV

De KNOV heeft in samenspraak met de achterban bij het RIVM aangegeven counseling te willen bieden en de vaccinatie te willen verrichten bij de zwangere. Het RIVM heeft een aantal scenario's ontwikkeld, waaronder 1 met de insteek van de KNOV, voor de implementatie van de maternale kinkhoestvaccinatie, inclusief kosten. Na het ontwikkelen van de scenario's heeft het traject rondom de kinkhoesthoestvaccinatie een periode stilgelegen bij VWS door de wisseling van het Kabinet en bestudering van de scenario's.

De Staatssecretaris heeft het RIVM al wel gevraagd te starten met het aanbieden van de vaccinatie, met voorlichting via posters. De GGD en huisartsen hebben een rol gekregen om alle zwangeren die gevaccineerd willen worden die mogelijkheid te bieden.

Belangrijke informatie voor verloskundigen

Zwangere vrouwen die hun baby na de geboorte beter willen beschermen tegen kinkhoest kunnen zich nu al (voor eigen rekening) laten vaccineren. Voor het vaccineren of verdere vragen kunnen zwangeren op dit moment terecht bij de huisarts of de GGD. Zwangere vrouwen kunnen voor meer informatie over de vaccinatie contact opnemen met het RIVM, via informatie op de RIVM-website. Hebt u vragen? Dan kunt u ook contact opnemen met het RIVM, bijvoorbeeld via de informatie op RIVM-site voor zorgprofessionals, of de helpdesk van de KNOV, per e-mail of telefoon 030 282 31 00.

Bijeenkomst VWS

In april is er weer een bijeenkomst met alle betrokken partijen bij Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Wij houden u op de hoogte van de uitkomst.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid