KNOV Winkelmandje (0) Menu

Promotie 'Consequences of Down syndrome for patient and family'

15 november 2011

Op 22 december promoveert dr. Michel E. Weijerman, kinderarts, op de consequenties van het Downsyndroom op patiënt en familie.

Beschrijving promotie onderzoek
Het Down syndroom (DS) is de meest voorkomende genetische aandoening, met een ontwikkelingsachterstand, een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen en orgaanaandoeningen.


De opvallende 1 ½ keer zo hoge prevalentie van het DS in Nederland in 2003(16 op de 10.000 levend geborenen N=322) wordt beschreven. Verklaringen voor deze stijgende trend zijn oa het toegenomen aantal zwangeren boven de 35 jaar en het lage percentage van alle zwangeren die gericht prenataal onderzoek laten verrichten (2009-25%).Opvallend laag borstvoeding gebruik (48%), hoog opnamegetal postpartum 86%. De apgar score zowel met als zonder hartafwijking was goed: 99% had na 5' een score > 6 (gemiddeld 9), dwz conform de niet Down geboortes.


De hoge prevalentie van coeliakie bij het DS, de nieuwe diagnostische procedures en preventieve behandelopties komen aan bod, zoals het nut van borstvoeding

De prevalentie van aangeboren hartafwijkingen (43%) bij kinderen met het DS in Nederland in de periode 2006-2006 wordt beschreven, evenals het betrekkelijk nieuwe fenomeen van de persisterende pulmonale hypertensie van de pasgeborene met DS.


Het huidige beleid rondom aangeboren hartafwijkingen is vooral verantwoordelijk voor de sterk verbeterde DS overleving in Nederland.
Ondertussen is een verschuiving te zien richting luchtwegproblemen bij het DS, astma of atopie speelden daarbij geen rol.


De kwaliteit van leven (KvL) werd niet alleen door deze luchtwegproblemen beïnvloed, maar ook door
het ontwikkelingsquotiënt, probleemgedrag van de kinderen en het opleidingsniveau van de moeder, maar niet door het hebben van een aangeboren hartafwijking.


De toekomstige aandacht zou moeten worden gericht op, hoe de kinderen met DS en hun families functioneren en wat hun behoeftes zijn.
Van belang hierbij is vooral de toekomstige trend van prevalentie van het DS, die beïnvloed wordt door beleid op basis van recente nieuwe technische prenatale mogelijkheden tegenover de behoeftes van ouders bekend met de huidige kennis over het welzijn van een kind met DS.

Promotie dr. Michel E. Weijerman: 'Consequences of Down syndrome for patient and family'
Locatie: aula Vrije Universiteit in Amsterdam
Tijd:15:45 uur

Promotie onderzoek ontvangen?
Wilt u het promotie onderzoek ontvangen, dan kunt u een mail sturen naar m.weijerman@rijnland.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur