KNOV Winkelmandje (0) Menu

Nieuwe bloedtest maakt anti-D- prik onnodig

17 mei 2011

Bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin brengt een nieuwe bloedtest uit. Deze test moet de zevenentwintigste week van de zwangerschap uitwijzen of een ongeboren kind resuspositief of -negatief is.

Vanaf 1 juli 2011 wordt de test op foetaal DNA in het moederbloed landelijk ingevoerd in de Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie van het RIVM, op aanraden van de Gezondheidsraad. De test in navelstrengbloed wordt voor de veiligheid nog een jaar gehandhaafd, om te controleren of de tests gelijkwaardig zijn. Nederland is het eerste land waar deze test landelijk wordt ingevoerd.

Nu kan de resusfactor van het kind pas na de geboorte worden bepaald. Resusnegatieve moeders krijgen allemaal tijdens de zwangerschap in de 30ste week de antenatale anti-RhD-immunoglobuline-prik, oftewel RheDQuin, die wordt gewonnen uit donorbloed. Dit gebeurt ook wanneer zij een resusnegatief kind verwachten en het niet nodig is. Met de nieuwe test op foetaal DNA hoeven vrouwen die een resus-negatief kind verwachten deze prik niet meer te krijgen. Volgens Sanquin scheelt dat 11.000 van de jaarlijkse 27.750 anti-D-prikken, die vanwege het geringe aantal donoren met resusantistoffen lastig te winnen is.

Naast de resusfactor van de baby zijn er per 1 juli meer wijzigingen van de Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie. Antistoffen tegen een bepaalde zeldzamere vorm van de resusfactor, anti-Rhc, geven extra risico’s voor de positieve baby. In de twaalfde en zevenentwintigste week van de zwangerschap wordt extra getypeerd op deze vorm.

Bron: Medisch Contact

Lees meer over de bloedtest van Sanquin

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur