KNOV Winkelmandje (0) Menu

Marianne Amelink, verloskundig inspecteur IGZ, gepromoveerd

26 september 2011

'De thuisbevalling is veilig en stop gegoochel met cijfers'

In de weekendeditie van het NRC Handelsblad stond het artikel 'Als een baby rond de geboorte overlijdt’. Aan het woord is Marianne Amelink, inspecteur perinatale zorg bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zij geeft aan dat de discussies de laatste jaren over onder andere de thuisbevalling iedereen, en niet in de laatste plaats de zwangere, erg onzeker heeft gemaakt. Echt inzicht in oorzaken van de relatief slechte sterftecijfers voor Nederland, kan alleen maar ontstaan door de overlijdensgevallen stuk voor stuk te analyseren. Helder is dat door verbetering van samenwerking en communicatie je de kans op fouten vermindert, aldus Amelink. Eerder deze maand promoveerde Marianne op een proefschrift over de rol van de verloskundige in Nederland.

Marianne Amelink schetst in het artikel een goed beeld over ontwikkelingen in de verloskundige zorg. De discussies over veiligheid hebben geen goed gedaan. Het maakt zwangeren onzeker en dat is vervolgens niet goed voor de uitkomsten van de zwangerschap. De mediaberichten over de thuisbevalling waren zeer onterecht, zo stelt Marianne in haar analyse. Ook geeft zij aan dat de focus van de discussie op de sterftes aan het eind van de zwangerschap opvallend is omdat de potentiële winst voor het eind van de zwangerschap veel groter is.

Marianne Amelink is eerder deze maand gepromoveerd op een prachtige analyse van de ontwikkelingen van de verloskundige zorg met een focus op de verloskundige. In haar uitstekende verdediging was Marianne ook volstrekt helder over nut en noodzaak van een opleiding op academisch niveau voor de verloskundige met ook meer bevoegdheden. Daarbij gaf zij inzicht in de ontwikkeling van het aantal formele verwijzingen naar de gynaecoloog met een duidelijke boodschap dat er een groot overgangsgebied is met medium risk situaties waar de verloskundige met de goede opleiding niet zou hoeven verwijzen


NRC Weekend van zaterdag 24 september & zondag 25 september

Wim Kohler- Als een baby rond de geboorte overlijdt
In Nederland overlijden relatief veel kinderen rond de geboorte. De thuisbevalling ligt daardoor onder vuur. Onterecht vindt Marianne Amelink, die onderzoek deed naar verloskundigen. 'Je hebt niets aan gegoochel met cijfers’.

Download hieronder de twee pdf-bestanden om het gehele artikel te lezen

NRC Handelsblad, 24-09-11 Als een baby rond de geboorte overlijdt 1

NRC Handelsblad, 24-09-11 Als een baby rond de geboorte overlijdt 2

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur