KNOV Winkelmandje (0) Menu

Gezonde zwangeren moeten vrije keuze hebben voor plaats bevalling

27 november 2011

Voor gezonde vrouwen is het vrijwel even veilig om thuis te bevallen als in het ziekenhuis. Zij moeten dan ook de vrije keuze hebben waar zij willen bevallen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 65.000 zwangeren in het Verenigd Koninkrijk, uitgevoerd door de National Perinatal Epidemiology Unit in Oxford.

Birthplace study
In de zogenaamde Birthplace study zijn de voor- en nadelen van de verschillende locaties van bevallen van zwangeren zonder risicofactoren rond de zwangerschap onderzocht. Tussen 2008 en 2010 stonden deze gepland om op één van vier locaties te bevallen: thuis, in een geboortecentrum los van het ziekenhuis, in een geboortecentrum aan het ziekenhuis en in het ziekenhuis. Op alle locaties werd de bevalling begeleid door de verloskundige en staan de geboortecentra onder regie van de verloskundige.

Kans op complicaties klein
In het algemeen is de kans op complicaties heel klein en bleek het niet uit te maken of de vrouwen in het ziekenhuis bevielen of op één van de andere locaties. Er is wel een licht verhoogd risico op minder goede uitkomsten bij vrouwen die thuis hun eerste kind kregen. Voor vrouwen die hun eerste kind kregen in een geboortecentrum gold dit verhoogde risico niet.

Vrije keus plaats van bevalling!
Het onderzoek ondersteunt het Nederlandse beleid om gezonde vrouwen zonder risicofactoren rond de zwangerschap de vrije keus te geven wat betreft de plaats van de bevalling.

Meer informatie
Zie Birthplace study

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur