KNOV Winkelmandje (0) Menu

Forse daling keizersnedes door draaien baby in stuitligging

04 februari 2015

Het uitwendig draaien van een baby in stuitligging (ook wel uitwendige versie genoemd) zorgt voor een forse daling van het aantal keizersnedes. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek gehouden onder 2318 gezonde zwangeren die een uitwendige versie kregen.

Normaal gesproken betekent een kind in stuitligging in 80% van de gevallen een keizersnede: een operatie met meer risico’s voor moeder en kind, ook in de volgende zwangerschap. Het uitwendig draaien naar een hoofdligging kan daarom voorkomen dat - bij een gezonde zwangere - medische interventies nodig zijn zoals een keizersnede.

Meer normale bevallingen

Dit onderzoek toont aan dat 49% van de baby’s succesvol draaien en dat het draaien amper complicaties geeft voor moeder en kind. Van deze succesvolle versies is 90% van de kinderen via een vaginale bevalling geboren. Van de versies die niet succesvol zijn verlopen, werd 77% met een keizersnede geboren. Uiteindelijk is meer dan de helft (57% ) van de 2318 vrouwen normaal bevallen.

Tijd, aandacht en goede voorlichting voor zwangere

Verloskundige Ariëtte van der Feen, versiekundige in Amsterdam, is blij met deze positieve resultaten uit het onderzoek. Ariëtte draait ongeveer 40 à 50 baby’s per jaar. “Het draaien van de baby is voor veel vrouwen heel spannend maar achteraf valt het meestal mee. Het gaat vaak sneller dan ze denken. Helemaal als de draaipoging is gelukt!” aldus Van der Feen. “Als verloskundige stop ik veel zorg en tijd in het draaien van de baby.Met deze slagingspercentages vind ik dat ieder kind in een stuit de kans moet krijgen om gedraaid te worden. Dit voorkomt onnodige medische interventies. In Amsterdam worden er veel kinderen gedraaid, omdat we jaren geleden begonnen zijn om een versie aan te bieden aan alle vrouwen met een kind in een stuit. Ik hoop dat in alle regio’s in Nederland de uitwendige versie een optie wordt. Door vrouwen goed te informeren en de tijd te nemen voor het draaien, is er zo nog veel gezondheidswinst te behalen.”

Meer versies door versiekundigen

In Nederland liggen per jaar meer dan 8000 kinderen in een stuit na 36 weken zwangerschap. De afgelopen jaren hebben in ons land steeds meer aanstaande moeders gekozen voor een uitwendige versie. Met als resultaat dat het percentage kinderen dat in een stuit ligt bij de geboorte al is verminderd van 4.6% naar 3.6 %.Uit deze studie blijkt dat door vrouwen goed te informeren en zorgverleners te trainen in uitwendige versies er nog veel winst te behalen valt. Meer vrouwen kiezen dan voor een versie en meer verloskundigen passen deze techniek toe. In 2006 is de KNOV gestart om de uitwendige versie onder de aandacht te brengen. In Nederland hebben we versiekundigen: verloskundigen die zijn gespecialiseerd om de uitwendige versie onder veilige condities uit te voeren. En er is voorlichtingsmateriaal, waaronder een filmpje, om zwangeren en hun partners goed te informeren. Versiekundigen zijn zowel in de eerstelijn als in het ziekenhuis werkzaam.

Het wetenschappelijke onderzoek

Het wetenschappelijke onderzoek An observational study of the success and complications of 2,546 external cephalic versions (ECV) in low-risk pregnant women performed by midwives trained to perform ECV. A Beuckens1 RM MSc, M Rijnders2 RM PhD, GHM Verburgt-Doeleman3 RM MSc, GC Rijninks-van Driel1 RM MSc, J Thorpe4 MSc, EK Hutton4,5 RM, PhD kunt u raadplegen op de website van BJOG.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Antje Beuckens, per e-mail of telefoon 030-2823100 of met Greta Rijninks, per e-mail of telefoon 0302823100.

Ook versies in uw regio?

Wilt u meer weten over de uitwendige versie zoals de training, de organisatie, ervaringen uit de praktijk en onderzoek? Stuur dan een mail naar expertiseversie@gmail.com. Een versiekundige uit de expertgroep komt graag een presentatie in de kring, VSV of regio geven.

Meer informatie over:

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur