KNOV Winkelmandje (0) Menu

De Fit-to-fly verklaring

19 juni 2019

Met de komende vakantieperiode voor de deur ontvangt de KNOV regelmatig vragen van verloskundigen over het afgeven van zogenaamde fit-to-fly verklaringen.

U mag als verloskundige geen fit-to-fly verklaring afgeven. U kunt als verloskundige namelijk niet verklaren dat een zwangere gezond is om op een specifiek moment te vliegen.
Als verloskundige kunt u wel verklaren dat een vrouw zwanger is en of er bepaalde medische belemmeringen of complicaties zijn.

Als een zwangere vrouw u om een fit-to-fly verklaring vraagt kunt u het beste:

  • Zeggen dat u geen fit-to-fly verklaring mag afgeven.
  • Eventueel op verzoek van de zwangere een zwangerschapsverklaring afgeven.
  • Aangeven dat de zwangerschapsverklaring geen garantie geeft dat ze mag vliegen.
  • Vermelden dat de vliegtuigmaatschappij uiteindelijk bepaalt of ze mag vliegen of niet.
  • Vragen waar ze heen gaat.
  • De zwangere vrouw adviseren om contact op te nemen met de vliegtuigmaatschappij om te vragen welke eisen worden gesteld. Dit is natuurlijk vooral belangrijk bij landen in Azië, Afrika, (Zuid)-Amerika. Verschillende landen en vliegtuigmaatschappijen hanteren verschillende regels mbt zwangerschap en vliegen. 

Zwangerschapsverklaring

Als verloskundige mag u op verzoek van de zwangere een zwangerschapsverklaring afgeven met de a terme datum/aantal weken zwangerschap. Wellicht is het voor u geen probleem om aanvullend nog te verklaren wat de gezondheidstoestand gerelateerd aan de zwangerschap was op het moment dat u haar op een bepaalde datum voor het laatst hebt gezien (alleen als dat natuurlijk inderdaad zo was op dat moment).

Uiteraard moet u een dergelijke verklaring wel ondertekenen, een gescande handtekening is niet voldoende. De verklaring is verder vormvrij, maar het heeft de sterke voorkeur dat u de verklaring afgeeft op briefpapier van de praktijk. U heeft dan namelijk zelf volledig in de hand wat u wel en wat u niet verklaart, omdat u niet vastzit aan een format van een vliegtuigmaatschappij.

Mocht u al een verklaring willen afgeven op het briefpapier van de vliegtuigmaatschappij, dan moet u er alert op zijn dat u niet meer verklaart dan strikt noodzakelijk is. Hierbij dient u erop te letten dat u geen uitspraken doet over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid om te vliegen. In alle situaties geeft u de verklaring aan de zwangere en niet rechtstreeks aan de vliegtuigmaatschappij.

De verklaring is overigens geen garantie dat de zwangere ook daadwerkelijk zou kunnen vliegen, uiteindelijk bepaalt toch de vliegtuigmaatschappij dat. De verklaring geeft ook geen garantie dat er niets kan gebeuren tijdens de vlucht. Wanneer er iets met een zwangere gebeurt tijdens de vlucht bent u daarvoor in beginsel niet aansprakelijk. Dit ligt anders wanneer u een verklaring afgeeft dat alles op dat moment in orde is en dat u verzuimd heeft bepaalde risico's/complicaties te noemen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur