KNOV Winkelmandje (0) Menu

Financieringsregeling zorg ongedocumenteerde migranten nu via CAK

17 januari 2017

De financieringsregeling voor de zorg voor ongedocumenteerde zwangeren die zelf de kosten van de zorg niet kunnen dragen wordt per 1 januari 2017 uitgevoerd via het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voorheen verliep dit via het Zorginstituut Nederland. .

Zowel verloskundigen in de eerste lijn als ziekenhuizen kunnen hier een beroep op doen als blijkt dat de ongedocumenteerde cliënte niet in staat is om te betalen. De zorg aan ongedocumenteerden kan voor 100% worden gedeclareerd. Dit kan gedaan worden door alle verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen in Nederland.

Medisch noodzakelijke zorg waarborgen

Vanwege hun verblijfstatus kunnen ongedocumenteerde migranten geen zorgverzekering afsluiten. Hierdoor zijn zij zelf verantwoordelijk voor de kosten van hun zorg maar kunnen dit in de praktijk vaak niet betalen. Om hun recht op medisch noodzakelijke zorg te waarborgen bestaat er een financieringsregeling bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) .

Houd rekening met de volgende zaken

  • Medisch noodzakelijke zorg is verantwoorde en passende zorg conform de medische standaarden en richtlijnen. Zie: Rapport Arts en Vreemdeling
  • Patiënten zijn vaak bang dat hun persoonsgegevens zullen worden doorgegeven, benadruk daarom het beroepsgeheim.
  • Het kan nodig zijn om een tolk in te zetten om met de patiënt te kunnen communiceren. Zie: Tolkentelefoon
  • Voor praktische ondersteuning en opvangmogelijkheden kan contact worden opgenomen met lokale steunorganisaties. Zie: Steunorganisaties

Ongedocumenteerde migranten zijn mensen die niet in het bezit zijn van geldige verblijfspapieren, ze staan ook bekend als 'illegalen'. Net als andere vrouwen kunnen ongedocumenteerde vrouwen zwanger raken en net als iedereen hebben ongedocumenteerden recht op medisch noodzakelijke zorg, zowel in de eerstelijns praktijken als in de ziekenhuizen.

Meer informatie

Lees meer over het verlenen van zorg aan ongedocumenteerde patiënten:

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid