KNOV Winkelmandje (0) Menu

Europees Hof: vrouw moet keuze hebben om thuis te bevallen

06 januari 2011

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft op 14 december de uitspraak gedaan dat een zwangere vrouw zelf mag bepalen of zij thuis wil bevallen of niet. Dit zogenaamde home birth arrest is bindend voor nationale regeringen van de EU. Deze mogen niet in de weg staan dat een 'health professional' de vrouw desgewenst begeleidt bij de thuisbevalling.

De uitspraak komt na een proces dat een Hongaarse vrouw had aangespannen. Zij had geclaimd dat zij niet voldoende hulp van medische professionals kreeg, omdat deze moesten vrezen voor vervolging.

Het Europese Hof baseert het home birth arrest op artikel 8, het recht op eerbiediging van privéleven, familile- en gezinsleven.

De Hongaarse wetgeving verbiedt overigens op geen enkel wijze de thuisbevalling, maar wel de ondersteuning van een medisch professional wanneer mogelijk risico’s aanwezig zijn. Door dit laatste is nu door het Europese Hof een streep gehaald. Iedere zwangere vrouw in de EU kan nu een beroep doen op haar recht om thuis te bevallen en de overheid zal er voor moeten zorgen dat medische bijstand is geregeld. Juridisch gezien is de vraag nu aan de orde: Hoe ver moet die bijstand gaan?

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid