KNOV Winkelmandje (0) Menu

De vier grote zorgverzekeraars kiezen per 1-1-2022 voor het BEN-register

14 juli 2021

Zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis, VGZ en Menzis kiezen ervoor om vanaf 1 januari 2022 nog maar één kwaliteitsregister voor basisechoscopie te erkennen en wel dat van de BEN. Dit doen ze onder andere vanwege de volumenorm die de BEN hanteert. CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ hebben namelijk in hun inkoopbeleid voor 2022 opgenomen dat voor (basis)echoscopie een inschrijving bij de BEN nodig is. De overige zorgverzekeraars hebben dit niet in hun inkoopbeleid opgenomen, inschrijving bij zowel BEN als KNOV voor hen een mogelijkheid.

Het KNOV bureau heeft afgelopen maanden diverse gesprekken gevoerd met de BEN en de Zorgverzekeraars, zowel voor als achter de schermen. Een werkgroep van vijf verloskundigen heeft hierin met ons meegedacht. Dit zijn Wilma Steurs, Annemiek Krijnen, Vivian Robben, Julia Kok en Susanne Jumelet. Tijdens een overleg met Zorgverzekeraars Nederland en de grote vier zorgverzekeraars in juni hebben de zorgverzekeraars aangegeven hun inkoopbeleid voor 2022 niet te willen wijzigen. Ook het voorstel van de KNOV om de volumenorm, zoals de BEN die hanteert, tripartite (met zorgaanbieders, zorgvragers en zorgverzekeraars) te komen tot een nieuwe volumenorm is niet overgenomen. Zorgverzekeraars hebben KNOV en BEN opgeroepen het proces richting 1 januari 2022 samen goed vorm te geven.

KNOV is zeer teleurgesteld over de opstelling van deze zorgverzekeraars om te kiezen voor het BEN-register. Met de werkgroep hebben we gekeken wat de opties zijn. We concluderen met elkaar dat het vooral belangrijk is nu verloskundige-echoscopisten goed en zorgvuldig te informeren over de overgang naar 2022. Dat doen we op de volgende manieren:

  • Een KNOV factsheet, waarin we precies aangeven welke opties er zijn voor 2022 en wat je moet doen als je wilt overstappen naar de BEN of ingeschreven wilt blijven bij het KNOV-register.
  • Een BEN factsheet met concrete informatie over het BEN-register en de overgangsregeling. Je vindt hier onder andere een link om je aan te melden bij de BEN en ook naar de overgangsregeling van de BEN.

Eerder hebben we je geïnformeerd dat we zorgen hebben over de manier waarop het BEN-register is georganiseerd. We kunnen je melden dat de BEN onze zorgen heeft gehoord en nu binnen haar eigen organisatie bezig is om voorbereidingen te treffen richting 2022. Als KNOV vinden we het wel belangrijk om te monitoren hoe de overgang in de praktijk verloopt. Daarom stellen we een laagdrempelig meldpunt in. Verloskundig-echoscopisten die kleine of grote knelpunten constateren die met de overgang naar het BEN-register te maken hebben, kunnen die via deze link melden. Samen met de werkgroep zullen we de signalen volgen, maar niet individueel oplossen. Daar waar de overgang naar het BEN-register raakt aan kwaliteit, toegankelijkheid of bereikbaarheid van de verloskundige zorg, zullen we dit bespreken met bijvoorbeeld zorgverzekeraars en natuurlijk met de BEN.

Voor vragen over de inschrijving en werking van het BEN-register kunnen verloskundig-echoscopisten terecht bij de BEN uitsluitend via een mail naar kwaliteit@echoscopisten.nl. Vragen die bij de KNOV binnenkomen die hier betrekking op hebben, zullen we ook doorsturen naar de BEN.

Alle verloskundig-echoscopisten die bij de KNOV geregistreerd staan in het kwaliteitsregister basisechoscopie, zijn per mail geïnformeerd over deze ontwikkeling.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur