KNOV Winkelmandje (0) Menu

Brief Zwangerschap en geboorte minister Schippers

09 juli 2015

Op 8 juli jl. heeft minister Schippers (VWS) de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken Zwangerschap en geboorte. 

De KNOV heeft input geleverd voor deze brief en onder meer aangegeven dat in de geboortezorg nauw wordt samengewerkt tussen de verschillende geboortezorgverleners, zoals (klinisch) verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamverpleegkundigen. Samenwerking met het uitgangspunt dat de juiste zorg op het juiste moment en de juiste plaats door de juiste zorgverlener moet worden verleend. Met andere woorden: verloskundige zorg als het kan en specialistische zorg als het moet.

De belangrijkste zaken die in de brief genoemd worden, zijn:

  • De babysterfte in Nederland neemt nog steeds af. In vergelijking met andere Europese landen is een verdere daling van de sterfte onder Nederlandse baby’s mogelijk. Vooral als het gaat om de sterfte in de eerste 28 dagen na de geboorte.
  • 2/3 van de baby’s die overlijden, zijn geboren voor de 28e week in de zwangerschap.
  • De samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen is verbeterd. De minister denkt dat dit nog verder geïntensiveerd kan worden, vooral in de regio. Ze is blij met de vorderingen die ook daar te zien zijn in de geboortezorg.
  • De minister zal er voor zorgen dat er geen belemmeringen zijn voor VSV’s om met integrale bekostiging te experimenteren en stimuleert de VSV’s om deze kans te pakken. 

Babysterfte in Nederland daalt verder

In Nederland stierven in 2013 gemiddeld 8,4 baby's per duizend geboren kinderen. Dat is 29 procent minder dan de gemiddeld 11,9 baby's die per duizend geborenen nog stierven in het jaar 2000. Bij het grootste deel van de baby's die overlijden, gebeurt dat tijdens de zwangerschap of bevalling.

De babysterfte is het hoogst onder baby's geboren na een zwangerschap van 22 - 27 weken. De babysterfte na een zwangerschap van >= 37 weken is 1,8 baby's per 1000 geborenen.

Lees de Kamerbrief van de minister

Lees Kamerbrief over de voortgang van de aanpak van vermijdbare babysterfte.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur