Nieuwsbericht

27 juni 2023
Een buddy voor elke nieuwe collega

Nieuwe verloskundige collega’s zijn er enorm bij gebaat als zij tijdens hun startperiode worden begeleid door een meer ervaren collega uit het vak. Iemand die de nieuwe collega wegwijs maakt en waar hij of zij op kan terugvallen indien nodig. Een ‘maatje’ voor extra support en ondersteuning, als onderdeel van het inwerktraject.  

Een goed inwerktraject draagt bij aan verbetering van functioneren, hogere werktevredenheid en voorkoming van vroegtijdige uitval. Door een nieuwe collega in de eerste drie tot zes maanden te koppelen aan een buddy, kan hij/zij zich sneller 'thuis’ voelen binnen en met het team. Het levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van onze beroepsgroep. 

In de handleiding buddysysteem bieden we verloskundigen handvatten om het buddysysteem op te zetten en uit te voeren in een verloskundigenpraktijk en verlosafdelingen van ziekenhuizen. In deze handleiding is een stappenplan opgenomen. Dit stappenplan ondersteunt de implementatie en kan gebruikt worden als bewijsmateriaal voor het Kwaliteitsregister. 

Start jij deze zomer op een nieuwe werkplek of komt er een nieuwe collega bij in jouw verloskundigenpraktijk of ziekenhuis? Ondersteun deze nieuwe collega dan met een buddy. 

Dit project wordt mogelijk gemaakt met Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw.