Info

Laatste update: 05 december 2023
Plaatsingsdatum: 29 november 2023

Eline van Haeren (23) is eerstelijnsverloskundige, studeerde af in 2022 en is werkzaam in de Achterhoek bij Verloskundigenpraktijk Nona. Zij vertelt over haar ervaringen met het buddysysteem.

'De redder bij twijfel' 

Afgestudeerd en meteen in het diepe worden gegooid. Dat kan best overweldigend zijn als startende verloskundige. Waar begin je? Je moet van alles regelen betreft praktische zaken, zoals verzekeringen, spullen en contracten, maar je moet ook de praktijk leren kennen. Gelukkig werd ik gekoppeld aan een buddy, een ervaren verloskundige, die mij wegwijs maakte voordat ik mijn eerste dienst had. Zij gaf mij vooral een veilig en zeker gevoel, iets waar ik behoefte aan had tijdens mijn start als zelfstandige verloskundige. 

Neem nou mijn eerste bevalling in deze praktijk, een half jaar geleden. Een vlotte mult. 'Dat moet goedkomen' dacht ik. Na een tijdje gerommeld te hebben, zetten de weeën eindelijk goed door. De cliënt heeft de wens om naar het ziekenhuis te gaan voor een poliklinische bevalling. Na ruim 3 uur hevige weeën met gebroken vliezen, krijgt de client het zwaar. Ze heeft nog steeds 4 centimeter ontsluiting, inmiddels alle houdingen aangenomen, regelmatig geplast, is gestript en onder de douche en nog een uur in bad geweest. 'Ik moet iets over het hoofd zien', denk ik nog. Mevrouw is er klaar mee en wil iets tegen de pijn. Ergens heb ik nog de hoop dat ze toch ineens doorschiet. Is mijn trukendoos dan echt leeg? Die sparpartner die tijdens je stages altijd over je schouders meekeek is er niet. Op dit moment was dat fijn geweest. Even kort oogcontact met elkaar en wat handgebaren uitwisselen zodat de client in haar baringsnood weinig meekrijgt. Dat gaat niet.

Ik stuur mijn buddy een appje of ik haar mag bellen. Zoals mijn buddy is, heb ik het bericht net verzonden of gaat mijn telefoon al over. Haar vrolijke en warme stem vraagt aan me wat ze voor mij kan berekenen. Ik vertel het verhaal van A tot Z en vraag wat zij nog zou doen in mijn situatie. Ze stelt me gerust: 'Ik snap dat je je soms wankel voelt zo net afgestudeerd, maar krijg vertrouwen. De trukendoos is inderdaad leeg. Dit is een mult die niet vordert en iets tegen de pijn wil'. Toch even die bevestiging. Mijn hoofd zegt dat het niet nodig was haar te bellen, maar voor mijn gevoel was het wel even fijn.  

Nu, een half jaar later, spar ik nog steeds wel eens met mijn buddy. Maar door haar heb ik gewoon het vertrouwen gekregen wat je mag hebben als afgestudeerde verloskundige! 

Meer informatie

Wil jij ook jouw ervaring met het buddysysteem delen of heb je er vragen over? Laat het weten via MijnKnov. Meer informatie over het buddysysteem staat op de pagina's Starten als verloskundige of Begeleiden van startende verloskundigen

 

Nieuws

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda