Nieuwsbericht

20 juli 2023

Het Zorginstituut verleent uitstel voor de aanlevering van een deel van de indicatoren Integrale geboortezorg 2022. 

Eerder hebben we jullie opgeroepen om niet de extra kosten te betalen voor de gegevensaanlevering aan Perined. Hierbij geven we graag een update over de laatste stand van zaken. 

Doordat het in veel gevallen niet mogelijk is om aan te leveren zonder extra kosten te betalen aan de VIS, zijn veel dossiers van 2022 niet aangeleverd. Uit analyse van Perined bleek dat er te veel zwangerschappen missen om de indicatoren betrouwbaar te weergeven. De landelijke werkgroep indicatoren heeft in maart het Zorginstituut om uitstel gevraagd voor de aanlevering van de landelijke kwaliteitsindicatoren.  

Hier is gehoor aan gegeven. Het Zorginstituut verleent zorgaanbieders tot uiterlijk 1 mei 2024 uitstel om een deel van de indicatoren Integrale geboortezorg aan te leveren. Het gaat om de indicatoren 1 tot en met 5, 7, 8 en 9B over verslagjaar 2022. Dit zijn (1) Opname o.v.v. kinderarts, (2) Vroeggeboorte, (3) Fluxus, (4) Ruptuur, (5) Sectio’s in de NTSV-groep, (7) Plaats baring, (8) Durante partu overdracht, en (9B) NPS+ invulpercentage. Deze indicatoren worden ieder jaar door Perined verzameld en aangeleverd bij het Zorginstituut. De overige indicatoren worden standaard aangeleverd vanuit andere bronnen; hier is geen uitstel voor nodig. 

Het uitstel geeft extra tijd om tot een gedegen oplossing te komen, in samenwerking met alle betrokken partijen. Samen met Perined, BabyConnect, en VWS maken wij ons sterk om de aanleverproblemen op te lossen. 

We houden jullie op de hoogte! Heb je nog vragen? Log in op Mijn KNOV, ga naar Mijn Helpdesk en stel daar je vraag.