Nieuwsbericht

21 november 2023

Beter samenwerken in de regio is een hot topic. Zo bleek ook dinsdagavond 31 oktober tijdens de inspiratiesessie ‘Samenwerken in de regio’. Meer dan 35 enthousiaste en nieuwsgierige verloskundigen zijn naar de Domus Medica in Utrecht gekomen om zich te laten inspireren door collega’s en experts uit het veld die spraken over het verbeteren van de organisatiegraad. Sommige aanwezigen zijn al gestart met een traject en zitten er middenin, anderen staan aan de start of zitten nog in de oriënterende fase.  

Zorggroep Amsterdam 

Antje- Martje Bakker, verloskundige en directeur van EVAA (zorggroep Amsterdam-Amstelland) vertelde als ervaringsdeskundige haar verhaal over de Zorggroep Amsterdam. Zij begon met een algemene introductie van zorggroepen en benadrukte het belang van samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid binnen een zorggroep. Hierbij bracht ze in kaart welke stappen zij hebben gevolgd bij het opzetten van de zorggroep en welke voordelen het hen heeft gebracht. “Als praktijk ben je geen gesprekspartner voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Als zorggroep wel. Werk je samen en heb je vertrouwen in hetzelfde doel, dan kom je echt ergens”, aldus Antje-Martje. 

“Met het opzetten van zorggroepen sta je sterker in je regio, je kan praktijken ontlasten en in gesprek met de zorgverzekeraar over de kwaliteit van zorg", Job Paulus, directeur KNOV. 

Na het inspirerende verhaal van Antje-Martje kreeg huisarts Raymond Wetzels (bestuurslid Ineen en Medisch directeur Onze Huisartsen) het woord om te vertellen over een zorggroep vanuit een andere sector. Zij hebben een heldere visie waarbij zes bouwstenen de ingrediënten vormen voor een regionale huisartsenorganisatie. Basisvoorwaarden zijn een heldere structuur voor besluitvorming, betrokkenheid van alle huisartsen die in een regio werken en adequate financiering. Het verhaal van Raymond, zorgde voor veel nieuwe inzichten.  

De avond werd voortgezet met een netwerkmoment en een goed verzorgd Italiaans diner. Daarna volgde het laatste onderdeel van de inspiratiesessie; de paneldiscussie. Hiervoor schoven Dennis Diederix (Zorgmakelaar in een aantal regio's), Paula Knape (projectteamlid Optimaliseren Organisatiegraad), Linda Kamphorst (Verloskundige Harderwijk) en Paule Dijkhuizen (Verloskundige Amersfoort) aan. Vele vragen uit het aanwezige publiek werden beantwoord, waaronder; ‘Hoe creëer je draagvlak voor een zorggroep?’, ‘Wat zijn de voordelen van een zorgmakelaar?’ en ‘Wie declareert er, doe ik dat zelf of de zorggroep?’. Een aantal dingen kwamen tijdens de paneldiscussie duidelijk naar voren. Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren, kritisch en breder te kijken en een plan te maken, uniformiteit van aanpak. “Ga bewust om met je energie en heb vertrouwen dat het goedkomt”, aldus Dennis Diederix. 

“Wij zijn een serieuze gesprekspartner in de eerste lijn en in het sociale domein’, vertelt Astrid van der Duijs van de in augustus opgerichte Zorggroep Haaglanden. 

We kijken terug op een bruisende avond met goede energie en veel inspirerende uitspraken. We hopen in de toekomst nog meer verloskundigen te kunnen ondersteunen bij de verbetering van hun organisatiegraad, zodat ook zij een serieuze gesprekspartner worden. 

Enthousiast en/of nieuwsgierig geworden? Meld je aan via Cbronkhorst@knov.nl  

Dit project wordt mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden van ZonMw.