Nieuwsbericht

25 oktober 2022

In een eerder bericht informeerden we je dat de deelregisters Anticonceptie en Uitwendige versie zijn geïmplementeerd in PE-online. Per 1 november wordt ook het deelregister Antenataal CTG in de eerstelijn onderdeel van het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Met de komst van dit nieuwe deelregister kun je als verloskundige - naast dat je over de juiste bevoegdheden beschikt - nog beter laten zien dat je bekwaam bent in het uitvoeren van een antenataal CTG in de eerstelijns verloskundigenpraktijk.  

Professionele standaard 

Het implementeren van dit deelregister is een voorwaarde van het Zorginstituut. De KNOV heeft, op verzoek van het Zorginstituut, een professionele standaard opgesteld voor het uitvoeren van het antenataal CTG. Hierin zijn eisen opgenomen rondom regionale samenwerkingsafspraken en opleidings- of bijscholingseisen voor verloskundigen die een CTG willen uitvoeren. Op basis hiervan heeft het Zorginstituut besloten dat verloskundigen het antenataal CTG in de eerstelijn mogen uitvoeren. Dit mag bij drie indicaties: minder leven, serotiniteit en uitwendige versie.  

Voorwaarde is dus dat een deelregister wordt opgezet. In het deelregister zijn de eisen waaraan voldaan moet worden voor de éénmalige registratie en de vijfjaarlijkse herregistratie opgenomen. Deze eisen komen uit de professionele standaard. Wanneer per 1 november het deelregister is geïmplementeerd, is aan deze voorwaarde van het Zorginstituut voldaan.  
Per 1 januari 2023 is een tarief beschikbaar voor het antenataal CTG in de eerstelijn. 

Aanmelden 

Wil je je aanmelden voor het deelregister Antenataal CTG in de eerstelijn? Dit kan vanaf 1 november 2022 in het Kwaliteitsregister Verloskundigen (PE-online). Informatie en de aanmeldprocedure vind je per 1 november op de website van het kwaliteitsregister. 

Bekijk hier alvast de criteria voor aanmelden, scholingseisen en de veelgestelde vragen. 

Informatie en vragen  

Heb je vragen? Laat dan hier je reactie achter. Op basis van de meest gestelde vragen zorgen we voor een Q&A die we regelmatig aanvullen. Je kunt de Q&A deelregister Antenataal CTG in de eerstelijn nu al bekijken. Vanaf 1 november kun je alle informatie ook terugvinden op de website www.kwaliteitsregisterverloskundigen.nl.  
 

  

Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.