Griepvaccinatie zwangere vrouwen vanaf 22 weken

Laatste update: 27 september 2022
Plaatsingsdatum: 16 augustus 2022

De Gezondheidsraad adviseert alle vrouwen de griepprik te halen vanaf de 22e week van de zwangerschap. Voor 2021 kregen alleen zwangere vrouwen met onderliggende ziekten, zoals diabetes, de griepprik. De overheid heeft het advies van de Gezondheidsraad nog niet formeel overgenomen. Daarom worden zwangere vrouwen die tussen 1 oktober en 1 december 22 of meer weken zwanger zijn, dit jaar niet actief opgeroepen. Zij kunnen zelf de huisarts bellen (tot 1 november 2022) en een afspraak maken om de griepprik te halen.

Wat betekent dit voor jou?

Van verloskundigen wordt niet verwacht dat zij zwangeren actief counselen over de griepprik. Mogelijk komen zwangeren wel met vragen. Dan kun je cliënten wijzen op de informatie van het RIVM. De wetenschappelijk adviseurs van de KNOV hebben een Q&A opgesteld, waarmee je de meeste vragen van je cliënten kunt beantwoorden. Het is mogelijk om het webinar van 14 september 2022 over maternale vaccinaties terug te kijken

Implementatie 2023

De overheid heeft, net als in andere Europese landen, zwangere vrouwen toegevoegd aan de doelgroepen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Hiermee wordt de griepprik voor zwangeren per 1 januari 2023 georganiseerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Op dit moment ontwikkelt het RIVM samen met betrokken beroepsgroepen zoals de KNOV, hoe de griepvaccinatie voor alle zwangeren geïmplementeerd kan worden.  Bekend is dat het geven van de griepvaccinatie door de jeugdgezondheidszorg wordt gedaan, de voorlichting en counseling zal, onder voorwaarde van financiering bij de verloskundige belegd worden.  

Waarom griepprik voor zwangere vrouwen vanaf 22 weken?

Pasgeborenen kunnen door de griepprik van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige complicaties bij griep. Daarnaast verkleint de griepprik het risico voor de zwangere vrouw zelf om ernstig ziek te worden door griep of daardoor te worden opgenomen in het ziekenhuis. Eerder vaccineren dan 22 weken zwangerschap kan en is veilig, maar het is minder effectief in het voorkomen van infecties bij pasgeborenen. Zwangere vrouwen die later in de zwangerschap gevaccineerd worden brengen namelijk meer antistoffen over op de foetus dan vrouwen die eerder in de zwangerschap gevaccineerd worden. Hoe meer antistoffen er naar de foetus gaan, hoe beter de pasgeborene beschermd is tegen de griep. Daarnaast heeft vaccinatie eerder in de zwangerschap zoals in het eerste trimester voor de pasgeborene minder nut omdat bij geboorte het griepseizoen dan waarschijnlijk al is afgelopen.

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda