Vakkennis

Laatste update: 09 december 2021
Plaatsingsdatum: 15 augustus 2018

De vitaliteitsecho is een echoscopisch onderzoek dat plaatsvindt  voor de zwangerschapsduur van acht weken en vier dagen.  
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vergoedt een standaard vitaliteitsecho voor alle zwangere vrouwen nog niet. Dit zou voorbijgaan aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van zinnige en zuinige zorg en transparantie in het declaratieverkeer. 
In de verloskundigenpraktijk worden vitaliteitsecho’s door de verloskundige daarom meestal gratis aangeboden of door de cliënt uit eigen zak betaald. Een echo voor vitaliteit is pas verzekerde zorg als de verloskundige (of een andere zorgverlener) oordeelt dat de individuele vrouw daar een indicatie voor heeft. 
In de handreiking ‘Indicaties Vitaliteitsecho’ staan de medische indicaties voor declaratie van een vroege of vitaliteitsecho in de verloskundigenpraktijk. 
De handreiking is gebaseerd op nationale richtlijnen, standaarden en wetenschappelijke literatuur. De KNOV stelde de handreiking op in samenwerking met een werkgroep, bestaande uit praktiserende verloskundigen en echoscopisten.

Deze tekst is nog niet geactualiseerd naar de laatste stand van zaken of laatste wetenschappelijke inzichten.

Ondersteunende producten

Nieuws

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda