Richtlijn

Laatste update: 11 september 2023
Plaatsingsdatum: 11 september 2023

Op 31 augustus 2023 heeft het KNOV-bestuur het standpunt Neonatale Saturatiemeting vastgesteld. De KNOV zag voor zichzelf de taak een landelijk standpunt op dit onderwerp te ontwikkelen om verloskundigen in verschillende regio’s te ondersteunen. Dit op veler verzoek van leden omdat regionale initiatieven een stellingname vragen van verloskundigen over de invoer van neonatale saturatiemetingen.

Het doel van dit standpunt is dan ook om leden te informeren over de wetenschappelijke achtergrond en de visie van de KNOV op de implementatie van neonatale saturatiemetingen in de eerste lijn. Daarnaast bevat het document een omschrijving van het doorlopen proces met een tijdlijn van belangrijke momenten ten aanzien van dit onderwerp, evenals een uitwerking van het moreel beraad dat heeft plaatsgevonden om tot een zorgvuldig gewogen standpunt te komen.

De conclusie van het standpunt is dat de KNOV een algemene invoer van de neonatale saturatiemeting voor de ongeselecteerde en laagrisico populatie op dit moment niet ondersteunt. Voor de eerste lijn wordt het gebruik ervan ontraden. Wil jij ook weten welke af- en overwegingen hieraan ten grondslag liggen? Bekijk dan het volledige standpunt.

Lees ook

Nieuws

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda