Nieuwsbericht

30 juni 2023

Tijdens de ledenmiddag van de KNOV op 30 juni zijn door stichting Frederik Ruysch twee mooie prijzen uitgereikt aan verloskundigen die veel hebben betekend voor de verloskundige wetenschap. De Bertie Huidekoperprijs en de Kloostermanpenning.

Bertie Huidekoperprijs

De Bertie Huidekoperprijs is uitgereikt aan Irena Veringa en werd overhandigd door professor Ank de Jonge. Ank noemde Irena 'iemand die onze kijk op omgaan met pijn en de communicatie hierover naar vrouwen voorgoed heeft veranderd'. Irena was zeer vereerd met de prijs. "Ik zie het als erkenning, als steun, maar vooral als aanmoediging. Ik heb wel eens gedacht dat hier nooit zoveel aandacht voor zou komen, maar inmiddels voel ik mijn vleugels achter me wapperen." aldus Irena. 

Kloostermanpenning

De Kloostermanpenning was voor Esteriek de Miranda. Joris van der Post van de Frederik Ruysch stichting reikte hem aan haar uit met de mooie woorden: "Esteriek heeft als verloskundige, onderzoeker, docent en beleidsbepaler de waarden van Kloosterman gedurende haar hele carrière verdedigd en zich met kracht ingezet voor de verwetenschappelijking en academisering van de verloskundigen als hoofd van de masteropleiding aan de UvA. Esteriek gaf aan verrast te zijn door de prijs en zich zeer vereerd te voelen. "Professor Kloosterman was een icoon in de tijd dat ik werd opgeleid eind 80er jaren, zijn visie was dat verloskundigen de deskundigen en hoeders zijn van de fysiologische verloskunde, en in die visie zijn we destijds ook opgeleid. We vonden dat we goed werk leverden, maar er was nog weinig onderzoek naar gedaan. Dat gebeurde op een gegeven moment door een gynaecoloog die promotieonderzoek deed naar de kwaliteit van zorg van verloskundigen. Een van de hoogleraren Verloskunde van het Academische Ziekenhuis Leiden waar ik destijds werkte vroeg me waarom verloskundigen dit soort onderzoek niet zelf deden. Toen viel het kwartje, we moesten zorgen dat we opgeleid werden om zelf onderzoek te kunnen doen."

De KNOV feliciteert Irena en Esteriek van harte met deze mooie prijzen.

Bij de middag was een fotograaf aanwezig. Tijdens de publicatie van dit bericht waren de foto's nog niet beschikbaar. Wil je dit bericht overnemen op je eigen kanalen, dan kun je de foto's vanaf maandag 3 juli opvragen bij Kristi Francken via kfrancken@knov.nl.