Nieuwsbericht

26 juli 2023

De wetenschappelijk adviseurs van de KNOV hebben een nieuw wetenschappelijk advies gepubliceerd over magnesium ter preventie van hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap bij (hoogrisico) zwangeren. Voor het advies werden verschillende literatuurbronnen gebruikt. Er werd eerst gezocht naar nationale en internationale richtlijnen. Naast de richtlijnen werd er gezocht naar relevante artikelen.  

Het blijkt dat wetenschappelijke literatuur niet eenduidig is in een eventueel verband tussen magnesiumsuppletie en het ontwikkelen van pre-eclampsie. Er is geen literatuur gevonden die het verband onderzocht tussen magnesiumsuppletie en (zwangerschaps)hypertensie. Er wordt met name bij een hoog risicopopulatie een verband waargenomen tussen magnesiumsuppletie ter preventie van pre-eclampsie. Echter, er zitten ook beperkingen aan deze onderzoeken. Magnesiumsuppletie kan overwogen worden bij een hoog risico populatie, daarbij zal het beleid geïndividualiseerd moeten worden. De reden voor het starten van magnesiumsuppletie speelt hierin een rol, bij zwangeren met een hypomagnesiëmie lijkt het beschermend effect het sterkst.

Benieuwd naar het volledige wetenschappelijke advies? Lees het rapport of bekijk alle adviezen op de pagina Wetenschappelijke adviezen (na inloggen zichtbaar).