Nieuwsbericht

11 april 2023

De wetenschappelijk adviseurs van de KNOV hebben een wetenschappelijk advies geschreven over de kans op rupturen bij verschillende baringshoudingen en de badbevalling. De volgende onderzoeksvragen werden opgesteld:

  1. Wat is de associatie tussen verschillende baringshoudingen en perineumletsel?
  2. Wat is de associatie tussen geboorte in bad en perineumletsel? 

Het blijkt dat de literatuur niet altijd eenduidig is over welke houding te prefereren is boven een andere. De kwaliteit van het bewijs is laag, door (kleine) observationele studies. Wel vallen de positieve of negatieve effecten van enkele houdingen op. In het wetenschappelijk advies worden deze uiteengezet. 
Bij de keuze voor een baringshouding dienen ook andere maternale en neonatale baringsuitkomsten in overweging genomen te worden, alsmede voorkeuren van de barende vrouw. Shared decision making kan helpen om tot een baringshouding te komen die leidt tot een optimale combinatie van baringsuitkomsten en positieve bevallingservaring.

Benieuwd naar het volledige wetenschappelijke advies? Download het rapport hier of op de pagina Wetenschappelijke adviezen (na inloggen zichtbaar).