Nieuwsbericht

05 januari 2021

Veel bestaande voorlichting rondom zwanger zijn en geboorte is alleen beschikbaar in het Nederlands. Daarnaast mist er uitleg over onderwerpen zoals zwangerschap en stress, vader of moeder worden en de Nederlandse geboortezorg. De werkgroep Kansrijke Start heeft daarom vijf nieuwe animatiefilmpjes in vijf talen ontwikkeld.

Vijf animatiefilmpjes

De animaties geven informatie over zwangerschap en gezondheid, het geboortezorgsysteem in Nederland en sociale ondersteuning. Bij ieder filmpje staat ook meer informatie die van pas kan komen voor de zwangere en haar partner.

De titels zijn:

  1. Een baby krijgen en hoe dat werkt in Nederland (over het Nederlandse geboortezorgsysteem)
  2. Een baby krijgen en wat er allemaal verandert
  3. Een baby krijgen en organisaties die kunnen helpen
  4. Een baby krijgen en leefstijl, voeding en werk
  5. Een baby krijgen en stress hebben

De animaties zijn speciaal bedoeld voor anderstaligen, laaggeletterden en gezinnen in een kwetsbare situatie. De filmpjes zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Pools, Turks en Arabisch en zijn ondertiteld. Ze zijn te vinden via de website en het Youtube-kanaal van IJmond Geboortezorg en de website van JGZ Kennemerland.

Werkgroep Kansrijke Start

De werkgroep Kansrijke Start bestaat uit zorgprofessionals van IJmond Geboortezorg en JGZ Kennemerland. Deze animaties konden ze ontwikkelen met behulp van financiële ondersteuning van de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen.