Nieuwsbericht

13 april 2023

Er zijn ontwikkelingen met betrekking tot een aantal multidisciplinaire richtlijnen. Heb je hier vragen over of wil je graag meer informatie? Dan kun je contact opnemen met Imara Wilsens, iwilsens@knov.nl.

MDR spontaan vaginale bevalling

De ontwikkeling van de multidisciplinaire richtlijn spontaan vaginale bevalling is gestaakt. Dit is besloten op grond van een gebrek aan draagvlak onder verschillende betrokken partijen, met name onze eigen achterban en de cliëntvertegenwoordiging. De ontwikkeling van de richtlijn was al in een ver gevorderd stadium en er is gedurende lange tijd hard gewerkt om tot een weloverwogen en gedragen kwaliteitsdocument te komen. Toch bleven er zwaarwegende principiële bezwaren over een aantal richtlijnmodules. Dit is dan ook de reden dat er is besloten om de richtlijn niet in deze vorm te willen publiceren. Er wordt nu gekeken of en, zo ja, hoe een aantal deelmodules eventueel in andere kwaliteitsdocumenten kan worden verwerkt.  

Richtlijn Kwetsbaarheid eerste 1000 dagen

De richtlijn ‘Kwetsbaarheid eerste 1000 dagen’ bevat handelingsaanbevelingen voor verpleegkundigen en verzorgenden, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en goede praktijkvoorbeelden, met als doel om de positie van zwangeren en ouders van kinderen tot 2 jaar in een kwetsbare situatie te verbeteren, en risico’s voor het (ongeboren) kind te verminderen. De besturen van de betrokken V&VN-afdelingen en andere betrokken partijen hebben inhoudelijk akkoord gegeven. Op basis van dit akkoord heeft het bestuur van V&VN de definitieve versie geautoriseerd. De richtlijn staat op de website van V&VN. De richtlijn Kwetsbaarheid eerste 1000 dagen van V&VN is geautoriseerd door het bestuur van de KNOV. TNO heeft de richtlijn ontwikkeld in opdracht van V&VN.

Addendum Postnatale zorg na sectio gepubliceerd

Het addendum Postnatale zorg na sectio is door de KNOV ontwikkeld in samenwerking met NHG, NVOG, KCKZ en Stichting Zelfbewustzwanger. Dit document geeft specifieke informatie over optimale verloskundige zorg in de kraamperiode vanaf 24 uur tot zes weken na een sectio. Het implementatieplan is in ontwikkeling.

Astma en zwangerschap

In januari 2020 is de ontwikkeling van de richtlijn Astma en zwangerschap op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en tuberculose (NVALT) gestart. Deze richtlijn geeft aanbevelingen ten aanzien van behandeling van astma tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. De KNOV was afgevaardigd in de werkgroep en de MDR Astma en zwangerschap is inmiddels geautoriseerd door het KNOV-bestuur.

Deze projecten werden mede mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw.