Nieuwsbericht

18 april 2023

In de loop van 2022 kreeg de KNOV steeds vaker klachten binnen van leden, die zich niet gehoord voelden in hun problemen met de dienstverlening van de BEN. In het najaar van 2022 hebben de KNOV en de BEN de samenwerkingsovereenkomst getekend. Vervolgens is door beide partijen hard gewerkt om de voorwaarden en procedures te verbeteren die horen bij de beoordeling van de logboeken.

Ingezette verbeterslag

De afgelopen maanden is door de besturen van de BEN en KNOV intensief met elkaar gesproken over de voorstellen die moeten leiden tot een verbetering van de dienstverlening van de BEN. Wij verwachten dat de voorgestelde procedurewijzigingen voor de beoordeling van logboeken zullen leiden tot een zorgvuldigere afhandeling en hierdoor tot minder klachten van leden.

Kostenstijging

Helaas leiden de voorgestelde maatregelen ook tot een flinke stijging van de kosten voor BEN-leden. Dit geldt daarmee ook voor verloskundigen die afhankelijk zijn van inschrijving in het basisregister echoscopie van de BEN. Wij zijn hier bezorgd over.

Als KNOV zien wij op dit moment geen andere keuze dan akkoord te gaan met de voorliggende voorstellen. Verbetering van de dienstverlening van de BEN is ook voor onze achterban noodzakelijk. De hierdoor veroorzaakte kostenstijging is hieraan onvermijdelijk verbonden.

Evaluatie

Met het bestuur van de BEN is afgesproken dat de nieuwe procedures en de doorgevoerde kostenstijging zullen worden geëvalueerd in het vierde kwartaal van dit jaar.

In de tussentijd gaat de KNOV al met Zorgverzekeraars Nederland in gesprek. Wij zijn er van overtuigd dat deze kostenstijging mede wordt veroorzaakt door het besluit van de verzekeraars om afscheid te nemen van ons register en alle verloskundigen min of meer te verplichten zich hiervoor aan te melden bij de BEN.

De leden van de BEN zijn inmiddels schriftelijk geïnformeerd over de nieuwe voorstellen. Deze moeten nog bekrachtigd worden tijdens de ALV van de BEN op 19 april.