Nieuwsbericht

20 december 2023

Afgelopen weken zijn de leden van verschillende beroepsverenigingen gevraagd hun stem uit te brengen over de overgang naar de nieuwe pensioenregeling PFZW91% van de FBZ leden heeft ingestemd met de nieuwe pensioenregeling. 

Leden die voor hebben gestemd, kunnen worden verdeeld in drie groepen:  

  1. Leden die vertrouwen hebben in FBZ als adequate behartiger van hun belangen. Zij waarderen de inspanningen van FBZ bij de pensioenonderhandelingen en het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen.
  2. Leden die instemmen, maar zorgen hebben over de complexiteit van de materie. Enkele voorbeelden hiervan zijn: “Het blijft een complexe materie om een goed oordeel over te geven” en “Ik heb geprobeerd het te lezen, maar vond het lastig te begrijpen.”
  3. Leden die instemmen, maar die zich zorgen maken over de toekomstige gevolgen en mogelijke risico's en onzekerheden. Voorbeelden hiervan zijn: “Ik ben heel benieuwd of de afspraken ook werkelijkheid worden” en “Ik stem in, maar vind wel dat er grote risico's worden genomen, waardoor er nog steeds onzekerheden bestaan”.

Ook de leden die tegengestemd hebben, kunnen worden verdeeld in drie groepen:

  1. Leden die tegen de Wet toekomst pensioenen zijn.
  2. Leden die tegen het overzetten van de oude pensioenrechten naar het nieuwe stelsel (invaren) zijn, zij willen dat voor huidige deelnemers niets verandert. Zij zijn ook ontevreden over de compensatieregeling.
  3. Leden die aangeven dat ze nooit 42 jaar kunnen werken en dus ook niet een pensioen van 80% van hun salaris kunnen opbouwen.

Inbreng KNOV leden

Vanuit KNOV zijn er ruim 200 leden aangesloten bij PFZW, maar hiervan hebben er slechts zes hun stem uitgebracht. Deze zes leden stemden tegen de nieuwe wet. 

FBZ koppelt de uitslag deze week terug aan PFZW.