Nieuwsbericht

24 februari 2023

Op woensdag 8 maart 2023 vind er een feestelijke voorvertoning plaats van de documentaire Een goed begin - bevallen in Nederland in de Theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Filmmakers Ane C. Ose en Jet Homoet van Vertelburo geven via de persoonlijke verhalen van verloskundigen, kraamverzorgenden en een gynaecoloog, een ongekende inkijk in hun werk en de Nederlandse geboortezorg en leggen een uniek stuk Nederlands erfgoed vast: de thuisbevalling. 

"Uit de documentaire komt prachtig naar voren met welke enorme kennis en vaardigheid, liefde en toewijding verloskundigen hun vak uitvoeren. In onze interviews waren keuzevrijheid en samenwerking binnen ons geboortezorgsysteem belangrijke thema’s. De gelaagde verhalen zijn indringend in detail, ze ontroeren en verbazen, zetten aan tot reflectie en zijn leerzaam" aldus Ane en Jet. 

Totstandgekomen met hulp van de KNOV

De KNOV heeft - samen met onder ander de Academies, Atria en de NBvK - een financiële bijdrage geleverd. Daarnaast is er een crowdfundingsactie geweest waar ook veel leden aan hebben meegedaan. Op de ALV van juni hebben we een korte voorvertoning van de documentaire laten zien en deze werd enthousiast ontvangen. Nu is hij af en 8 maart gaan we het resultaat zien!

Online de voorvertoning bijwonen

De documentairemakers hebben iedereen die een bijdrage heeft geleverd uitgenodigd om de voorvertoning bij te wonen, maar het animo was zo groot dat de beschikbare plaatsen binnen enkele dagen bezet waren. Daarom wordt er een livestream verzorgd en kun je de voorvertoning 8 maart tussen 19:30 uur en 22:00 uur live online volgen. Via deze link van Vertelburo kun je je gratis opgeven.