Nieuwsbericht

17 mei 2022

Wat als, door de inzet van Virtual Reality (VR), de pijnscore tijdens een bevalling kan worden verlaagd en hiermee het aantal doorverwijzingen in verband met een pijnstillingswens kan worden terug gedrongen? Een potentieel toekomstbeeld dat het project eHealth in de Geboortezorg van de KNOV nastreeft. Met de start van de pilot ‘VR bij Bevallingspijn’ zijn hier de eerste stappen voor gezet en mét succes, want de eerste baby binnen deze pilot is een feit. 

In februari plaatste de KNOV een oproep voor verloskundigenpraktijken om deel te nemen aan de pilot. Uit de vele aanmeldingen werden tien praktijken geselecteerd die de komende maanden door de KNOV ondersteund worden in de pilot. Zij ontvingen begin mei hun VR brillen en volgden een digitale opstartsessie. Daar leerden zij over de inhoud en inzet van de BirthVR applicatie (zie onderstaande foto) die kan worden ingezet in alle fases van de bevalling om de barende te helpen ontspannen en minder pijn te voelen. De applicatie bevat diverse ontspannings-, concentratie- en ademhalingsmeditaties, ondersteund door ademhalingsvisualisatie (luchtbel), en verschillende adem- en pufoefeningen met coachende stembegeleiding en rustgevende omgevingen, zoals het strand, bos of onder water.

©birthvr

ICT wordt steeds vaker ingezet bij de behandeling/ondersteuning van cliënten in de zorg (denk aan beeldbellen, monitoren van cliënten op afstand en inzicht in het eigen patiëntendossier). Door pilot implementaties in de regio wil de KNOV laten zien dat eHealth en technologie in de eerste lijn en tweede lijn een waardevolle bijdrage kan leveren aan de verbeterde informatiepositie van zwangeren, meer controle van de zwangeren zelf en uiteindelijk aan een positieve zwangerschapsbeleving.