Nieuwsbericht

10 maart 2023

Op 17 mei 2023 vindt de oratie plaats van prof. dr. Yvonne Kuipers. De oratie, ook wel inaugurele rede, is de openbare lezing die uitgesproken wordt bij het aanvaarden van het ambt als hoogleraar. In haar oratie reflecteert Yvonne op de macro- en microsociale structuren die de acceptatie en implementatie van continuïteit van zorgverlening door de verloskundige beïnvloeden. 

Prof. dr. Yvonne Kuipers is sinds 2021 werkzaam als Professor of Midwifery en Associate Head of Midwifery - Research & Innovation bij Edinburgh Napier University en heeft daarnaast een aanstelling in Antwerpen. 

Onderwerp oratie

Continuïteit van zorgverlening door de verloskundige is een evidence-based zorgmodel dat herhaaldelijk heeft bewezen de uitkomsten van de zorg voor zwangeren en hun families te verbeteren. Volgens de WHO zou continuïteit van zorgverlening door de verloskundige dan ook de eerste keuze moeten zijn voor alle zwangeren, maar dit is niet overal het geval. Hoe kan het dat ondanks dit bewijs op effectiviteit en efficiëntie, het gebruik van dit model (op wereldniveau) verschilt in de mate waarin het wordt geïmplementeerd? Bewijs kan blijkbaar overruled worden door iets dat ervoor zorgt dat continuïteit van zorgverlening door verloskundigen niet wordt ingevoerd, slecht wordt ingevoerd of maar ten dele wordt ingevoerd in de geboortezorg. 

In haar oratie gaat Yvonne in op de de macro- en microsociale structuren die de acceptatie en implementatie van continuïteit van zorgverlening door de verloskundige beïnvloeden. Gebaseerd op scenario planning laat ze de mogelijkheden zien van continue zorg door de verloskundige en legt ze uit waarom ze vindt dat dit in Schotland niet zal leiden tot een onwenselijk scenario.

Bijwonen

Lindsay Stewart Lecture Theatre van Edinburgh Napier University en wordt om 17:30 uur gevolgd door een receptie. Meer informatie vind je op deze pagina.