Nieuwsbericht

22 juni 2023

Na de zomervakantie start op initiatief van de KNOV de ontwikkeling van een module Echografie bij plaatsing en nacontrole IUD. Het doel is om binnen een half jaar een module op te leveren over de toepassing van echografie bij plaatsing en nacontrole van een IUD.  

Sinds september 2014 zijn verloskundigen bevoegd om (hormonale) anticonceptie voor te schrijven, een hormoon- of koperspiraal en implantatie staafje te plaatsen en verwijderen. Wij volgen de NHG-Standaard Anticonceptie 2020 welke ontwikkeld is met medewerking van onder andere de KNOV.  

Volgens de NHG standaard Anticonceptie 2020 is het niet nodig om na een ongecompliceerde plaatsing een transvaginale echo te laten maken. Desondanks is er veel vraagstelling vanuit de beroepsgroep naar de toegevoegde waarde van een echo bij plaatsing en/of nacontrole. In de module wordt het al dan niet van toegevoegde waarde zijn van echografie bij plaatsing en controle van IUD’s aan de orde gesteld (Evidence Based). 

Ben jij verloskundige die anticonceptiezorg levert en zou je willen participeren in de werkgroep voor de ontwikkeling van de module echografie? Bekijk dan deze oproep:  Gezocht: leden voor werkgroep Echografie bij plaatsing en nacontrole IUD