Nieuwsbericht

22 juni 2023

Donderdag 15 juni heeft het RIVM cijfers gedeeld over de meldingen van bijwerkingen koperspiralen middels een nieuwsbericht op hun website en social media. Deze cijfers zijn afkomstig uit de Jaarrapportage 2022 met terugblik op 5 jaar meldingen bij MEBI | RIVM.

Wat is en doet het MEBI?

Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) verzamelt meldingen van gezondheidsklachten (bijwerkingen) waarvan vermoed wordt dat deze veroorzaakt zijn door een implantaat. Door deze meldingen te verzamelen krijgt het MEBI bijwerkingen van implantaten eerder in beeld. Uit het rapport blijkt dat er in 2022 68 meldingen zijn gedaan over bijwerkingen van koperspiralen.

Meld bijwerkingen altijd

Gezien de cijfers lijkt er sprake te zijn van onderrapportage en kunnen deze niet een-op-een vertaald worden naar de Nederlandse setting. Het is dan ook belangrijk om bijwerkingen altijd te melden. Zowel zorgverleners als cliënten kunnen bijwerkingen melden via het online meldformulier bijwerkingen implantaten (onder andere koperspiralen) op de website van het MEBI of bijwerkingen medicijnen (onder andere hormonale anticonceptie) op de website van Lareb.

Meer informatie?

De KNOV committeert zich aan de NHG-Standaard Anticonceptie 2020Lees voor verdere informatie over richtlijnen en protocollen ook het het nieuwsbericht Hoe om te gaan met richtlijnen en protocollen? - KNOV.