Nieuwsbericht

16 oktober 2023

"Het moment dat het Parijse klimaatdoel van +1.5 °C buiten bereik raakt, komt steeds dichterbij", aldus de Groene Zorg Alliantie. Dit heeft verregaande gevolgen, ook voor onze gezondheid, en des te meer voor kwetsbare groepen zoals zwangeren en pasgeborenen. Met wereldwijde bosbranden, extreem weer, voedsel- en watertekorten, toegenomen luchtvervuiling en verspreiding van infectieziekten manifesteren de ecologische crises zich in wereldwijde gezondheidsschade en kosten zij mensenlevens. Daarmee vormen deze crises de grootste gezondheidsbedreiging van onze eeuw en verergeren zij wereldwijde en nationale gezondheidsongelijkheid". IFMSA-NL en de Groene Zorg Alliantie roepen daarom op tot nationale en wereldwijde urgente klimaatacties om de gezondheid van mensen te beschermen.

Wil jij aansluiten bij de groep gezondheidsprofessionals die hun stem laten horen en oproepen tot een klimaatbeleid waarmee gezondheid bevorderd en beschermd worden? Neem dan deel aan het gezondheids- en zorgblok van de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid op 12 november 2023 te Amsterdam. 

Standpunten van de Groene Alliantie: 

  1. Health in all policies: plaats gezondheid centraal in al het klimaat- en milieubeleid;
  2. Zet in op rechtvaardig klimaatbeleid: laat vervuilers betalen, bescherm kwetsbare groepen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis en verzeker reparatiegelden aan landen die vrijwel niets bijdroegen aan de klimaatcrisis, maar wel ernstige schade ondervinden (in mensenlevens, gezondheid en anders);
  3. Stop fossiele subsidies, stel een verbod op fossiele reclame in en stop het gebruik van fossiele brandstoffen uiterlijk in 2030, zoals het IPCC voorschrijft. 

Meld je aan voor het gezondheids- en zorgblok via: De Mars - Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid (klimaatmars.nl)

  • Als organisatie: de naam en (indien gewenst) het logo van de organisatie wordt op het evenement en in de lopende promotie geplaatst;
  • Als individu: u ontvangt alle praktische informatie over het blok, zoals het verzamelpunt en ideeën voor aankleding.

Stembusakkoord

"Naast dat wij met zoveel mogelijk zorgprofessionals op 12 november onze stem willen laten horen voor klimaat en gezondheid, denken wij ook na over hoe aan deze stem gehoor gegeven kan worden op de lange termijn. Vanuit de Groene Zorg Alliantie is daarom een stembusakkoord opgesteld: een integraal voorstel van 10 oproepen, voor rechtvaardig klimaatbeleid dat gezondheid, levens en leefgebied in Nederland en wereldwijd beschermd. Dit akkoord zal voorgelegd worden aan een breed scala aan politieke partijen". Sta je achter de punten in dit akkoord en will je de politiek vragen dit beleid te realiseren? Dan kun je hier de tekst vinden en ondertekenen.

Bij vragen en/of opmerkingen is de organisatie bereikbaar via act4health@ifmsa.nl en info@groenezorgalliantie.nl