Nieuwsbericht

11 december 2023

COP28 — 's werelds grootste klimaatconferentie, is op dit moment in volle gang in Dubai. De KNOV is één van de 59 professionele beroepsorganisaties voor verloskundigen ter wereld die een dringende oproep hebben ondertekend voor doortastende maatregelen om de koolstofuitstoot te verminderen.

Het statement, dat is opgesteld door de Internationale Confederatie van Verloskundigen (ICM), waarschuwt ervoor dat de de impact van klimaatverandering toeneemt tijdens de zwangerschap, geboorte, postpartum, maar ook voor pasgeborenen en jonge kinderen."Wat er ook gebeurt, zwangere vrouwen blijven de zorg van verloskundigen nodig hebben rondom zwangerschap en geboorte."

"Investeren in continuiteit van zorg is de sleutel tot het verlagen van de koolstofuitstoot - verloskundigen zijn van cruciaal belang voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk op het gebied van anticonceptie, zwangerschap en kraamzorg", aldus Sally Pairman, Chief Executive van de International Confederation of Midwives.

Daarom wordt er tijdens de COP28 opgeroepen tot het nemen van de volgende stappen:

  1. Betrek verloskundigen bij klimaat- en rampenbestrijdingsplanning en besluitvormingstafels;  
  2. Zorg ervoor dat er geinvesteerd wordt in duurzame modellen van continuiteit van zorgverlener onder leiding van verloskundigen.
  3. Zorg ervoor dat verloskundigen gestimuleerd worden en beschikken over de juiste middelen en wettelijke kaders die hen in staat stellen om autonoom te kunnen werken volgens de standaard van de ICM.
  4. Neem doortastende en concrete maatregelen om de koolstofemissies in het algemeen te verminderen, daarbij rekening houdend met vermindering van de winning en het gebruik van fossiele brandstoffen en het implementeren van duurzame, groene technologieën.

Verloskundigen zijn belangrijke spelers bij het ontwerpen van veerkrachtige gezondheidssystemen die in staat zijn om de ergste gevolgen van een opwarmende wereld te weerstaan, ecologisch duurzame gezondheidsdiensten te leveren en vrouwen en genderdiverse mensen in staat te stellen beslissingen te nemen die henzelf, hun families en de planeet ten goede komen. Simpel gezegd, klimaatactivisme is ingebed in het door verloskundigen geleide continuïteitsmodel van zorg.