Nieuwsbericht

10 maart 2023

Het Centraal Bureau Klachtenmanagement in de Zorg (CBKZ) heeft haar jaarrapportage over 2022 uitgebracht. Op 1 januari 2022 bestond de werkvoorraad uit vier klachten. In 2022 zijn er 50 klachten binnengekomen. In totaal zijn er 47 klachten afgehandeld, waardoor de werkvoorraad op 31 december 2022 nog op zeven klachten stond. In overleg met het CBKZ zijn de klachten vanaf het laatste kwartaal van 2022 iets uitgebreider beschreven. De KNOV wil graag dat verloskundigen meer kunnen leren van klachten en geschillen en meer achtergrond over de oorsprong van de klachten is dan nodig. Onderstaande tabel geeft de hoofdcategorieën weer waarin klachten worden verdeeld. In de bijlage met het jaarverslag lees je meer over de inhoud van de klachten. 

Leren van klachten

We vinden het belangrijk dat alle verloskundigen kunnen leren van de klachten in de verloskundige zorg. Wij moedigen leden dan ook aan om het jaarverslag door te nemen. 

CBKZ en KNOV

Praktijkhouders en waarnemers zijn vanuit de WKKGZ verplicht zich aan te sluiten bij een klachtenfunctionaris. Verloskundigen die lid zijn van de KNOV kunnen tegen een aantrekkelijk tarief bij het CBKZ een abonnement klachtenfunctionaris afsluiten. Je kunt je aanmelden bij het CBKZ via https://www.cbkz.nl/knovklachtenregeling/