Nieuwsbericht

01 mei 2023

De KNOV ontwikkelt momenteel een factsheet over vitamine B12 in de zwangerschap. Vitamine B12 is, naast vele andere vitaminen, een belangrijke bouwsteen in de foetale ontwikkeling en maternale gezondheid. Een werkgroep is hard aan het werk om de meest recente (inter)nationale (wetenschappelijke) literatuur helder te formuleren in een factsheet. 

Online werkgroepoverleg factsheet vitamine B12

Een vitamine B12-deficiëntie in de zwangerschap komt nauwelijks voor. Echter, het aantal zwangeren in risicogroepen voor een vitamine B12-deficiëntie neemt over de jaren steeds verder toe. Tot deze risicogroepen horen zwangeren met een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon, maagaandoening, hyperemisis gravidatum, bariatrische operatie of gebruik van bepaalde medicatie. Dit onderwerp zal dus vaker aan bod komen in de verloskundigenpraktijk.  

In de nieuwe factsheet wordt onder andere informatie gegeven over vitamine B12 en de mogelijke oorzaken, risicogroepen en gevolgen van een deficiëntie. De factsheet dient ter ondersteuning van de ontwikkeling van zorgpaden en voor de onderbouwing van regionale protocollen binnen de VSV's. Het is een feitelijke weergave van de literatuur. Er wordt geen standpunt ingenomen en geen aanbevelingen gedaan. De oplevering van de factsheet vitamine B12 in de zwangerschap wordt eind mei verwacht. 

Vragen over deze factsheet? Neem dan contact op met projectleider Else Vooijs, evooijs@knov.nl 

Dit project wordt mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden van ZonMw