Nieuwsbericht

12 april 2023

De BEN, de NVOG en de KNOV hebben onlangs - samen met de Regionale Centra Prenatale Screening en het RIVM-Centrum voor Bevolkingsonderzoek - definitief overeenstemming bereikt over de nieuwe Leidraad Tweede Trimester SEO versie 3.1. Hiermee ligt er een breed gedragen protocol dat het modelprotocol SEO versie 2.0 (2012) en de Leidraad SEO versie 3.0 (2019) vervangt. Richtlijnen voor de obstetrische parameters tijdens het tweede trimester SEO (en andere echo’s tijdens de zwangerschap) zijn opgenomen in een nieuw, afzonderlijk document: de Leidraad obstetrische parameters, versie 1.0.

Positief advies van de Programmacommissie

In de afgelopen jaren is intensief door de beroepsgroepen samengewerkt om de nieuwe leidraad en bijhorende documenten op te stellen. Onlangs heeft de Programmacommissie Prenatale Screening positief geadviseerd en heeft het RIVM-CvB het vernieuwde protocol overgenomen voor gebruik binnen de prenatale screening.

Implementatie vanaf 1 juni 2023

De nieuwe leidraad en bijhorende documenten staan vanaf nu op www.pns.nl. Vanaf 1 juni 2023 moet volgens het nieuwe protocol worden gewerkt. De kwaliteitsbeoordeling, het format scoreformulier TTSEO en het voorbeeldlogboek zijn ook hierop aangepast. De logboekbeoordeling zal per 1 januari 2024 volgens het nieuwe format plaatsvinden.

Het wijzigen van de bronsystemen volgt uiterlijk 1 januari 2024. Voor die datum is gekozen omdat de financiering van het TTSEO vanaf 1 januari 2024 zal verlopen via de Regionale Centra (en niet meer via de zorgverzekering). Het is efficiënter om de financiële en inhoudelijke aanpassingen tegelijk door te voeren in de bronsystemen. Dit heeft geen gevolgen voor de uitvoering. Hoe je de nieuwe leidraad in het bronsysteem registreert in de periode van 1 juni 2023 tot 1 januari 2024, zal per bronsysteem verschillen. Als er extra toelichting nodig is, zal de bronleverancier je daar nader over informeren.

Aanpassing tarieven

Om het tweede trimester SEO vanuit de Rijksbegroting te kunnen bekostigen, was een kostprijsonderzoek nodig voor het tweede trimester SEO. In opdracht van het RIVM-CvB heeft KPMG daar het afgelopen jaar uitvoerig onderzoek naar gedaan. Daarnaast heeft het RIVM-CvB het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om het eerste trimester SEO tarief ook bij te stellen. Het is nu aan VWS om over deze geadviseerde tarieven te besluiten en ze vast te stellen. Naar verwachting zal er in juni meer informatie zijn over de tarieven die vanaf 1 januari 2024 gaan gelden.

Landelijk webinar op 18 april

Om de protocollen inhoudelijk toe te lichten, organiseren de Regionale Centra een landelijk webinar over de nieuwe leidraad op 18 april van 15.00-17.00 uur. Je krijgt tijdens het webinar een precieze, inhoudelijke toelichting. Daarbij is onder andere aandacht voor de logboekbeoordeling en de financiering per 1 januari 2024. Inschrijven voor het webinar kan hier.

Implementatiekalender

Datum

Stappen

12 april 2023

Publicatie Leidraad Tweede Trimester SEO versie 3.1 en Richtlijnen voor de obstetrische parameters tijdens het tweede trimester SEO (en andere echo's tijdens de zwangerschap.  Versie 1.0 op pns.nl en nvog.nl.

18 april 2023

Webinar nieuwe leidraad, 15.00-17.00 uur. Inschrijven kan hier.

1 juni 2023

Verwachte implementatiedatum Leidraad Tweede Trimester SEO en Richtlijnen voor de obstetrische parameters.
Verwacht besluit van VWS over de geadviseerde nieuwe tarieven voor eerste en tweede trimester SEO. Je wordt hierover geïnformeerd.  

1 januari 2024

Bronsystemen aangepast en ingangsdatum nieuw tarief tweede trimester SEO en financiering vanuit de Rijksbegroting.
Bij positief besluit van VWS: ingangsdatum bijgestelde tarief eerste trimester SEO.