Nieuwsbericht

25 september 2023

Op 1 oktober 2023 wordt adrenoleukodystrofie (ALD) onderdeel van de hielprikscreening. Het bloed van pasgeboren jongens wordt vanaf 1 oktober 2023 ook onderzocht op deze stofwisselingsziekte. Als ALD bij jongens vroeg wordt ontdekt, dan kan de ziekte op tijd worden behandeld. Bij meisjes is ALD niet behandelbaar. Hun klachten ontstaan ook pas op latere leeftijd. Daarom wordt de test op ALD alleen uitgevoerd bij jongens. Met de toevoeging van ALD komt het aantal ziekten waar de hielprik op screent op 27.

De toevoeging van ALD aan de hielprikscreening is voorafgegaan door een pilot. Deze vond plaats in 2021, in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland.

Alle basisinformatie aangaande de hielprik en de daarbij horende taken en verantwoordelijkheden van verloskundigen zijn hier te vinden. Op deze pagina vind je ook een draaiboek waarin deze taken uitgebreider beschreven staan. Of kijk voor meer informatie op www.pns.nl/hielprik en https://www.pns.nl/professionals/hielprik