Nieuwsbericht

30 maart 2023

Op 22 juni 2021 bracht de Gezondheidsraad het advies ‘Voedingsaanbevelingen voor zwangeren’ uit. Hierin komt onder andere de behoefte aan (extra) vitamine D tijdens de zwangerschap aan bod. Daarom heeft de KNOV haar standpunt rondom vitamine D (2012) herzien. Dit was nodig om duidelijkheid te geven over eventuele suppletie van vitamine D tijdens de zwangerschap. 

De belangrijkste adviezen uit dit standpunt zijn:  

  • Adviseer alle zwangeren om in het voorjaar, de zomer en het najaar elke dag minstens 15 tot 30 minuten buiten te zijn (zo mogelijk in de zon), waarbij hoofd en armen niet bedekt zijn. 
  • Voorzie de zwangere tijdens de consulten van een gepast voedingsadvies (zie Voedingscentrum) of verwijs naar een diëtist. 
  • Screen niet standaard elke zwangere op een eventueel vitamine D-tekort, alleen wanneer een cliënt een bepaald risicoprofiel heeft. 
  • Adviseer standaard dagelijks een supplement van 10 microgram vitamine D aan elke zwangere conform het advies van de Gezondheidsraad. 

Lees hier het volledige ‘standpunt vitamine D’

In een volgend, nog door de Gezondheidsraad te ontwikkelen advies, komen vrouwen die borstvoeding geven en kinderen tot twee jaar aan bod. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw.