Nieuwsbericht

10 april 2024

Op 10 april is er vanuit ZonMw een publicatie gelanceerd over Vrouwelijke Genitale Verminking. Vrouwen die besneden zijn, hebben allerlei problemen, waaronder ook problemen tijdens de zwangerschap. Momenteel wordt onderzocht of een hersteloperatie voor deze vrouwen een oplossing biedt, en bij welke vrouwen dit veilig en effectief is.

Met deze publicatie hoopt ZonMw meer bekendheid te creëren voor het probleem en het goede werk van de medisch professionals te belichten. Vrouwen die besneden zijn, kunnen lichamelijke, psychische of seksuele klachten hebben. Denk aan pijn, moeilijkheden bij het plassen, blaasontstekingen, pijnlijke geslachtsgemeenschap en problemen rond vruchtbaarheid en bevalling. Psychisch vinden veel besneden vrouwen het vooral moeilijk dat hen - zonder instemming - zo’n verminkende ingreep is aangedaan, vaak al op jonge leeftijd. ‘Veel vrouwen vertellen ons dat zij zich beschadigd voelen. Door de besnijdenis voelen zij zich letterlijk niet compleet’, licht gynaecoloog Emmy van den Bogaard toe.

Onderzoek Amsterdam UMC naar herstelzorg

Voor sommige besneden vrouwen kan een hersteloperatie helpen. Met subsidie van ZonMw onderzoekt het Amsterdam UMC bij welke vrouwen zo’n operatie veilig en effectief is. Voor welke vrouwen, met welke klachten, werkt deze zorg? Zijn er complicaties, zo ja, wanneer? Met name voor vrouwen zonder lichamelijke klachten is nog niet goed uitgezocht of een hersteloperatie dan een goed idee is. Verandert er dan iets in het seksueel functioneren en in het zelfbeeld? Dat is namelijk vaak de vraag waar de vrouwen mee komen. 

Het onderzoek loopt naar verwachting 5 jaar, tot 2028. Behalve meer kennis over de effectiviteit en veiligheid van herstelzorg, behoort ook een beschrijving van het zorgpad tot de beoogde resultaten. Hoe en door wie worden besneden vrouwen naar het Amsterdam UMC verwezen, welke zorg levert het UMC en welke nazorg is er nodig, voor wie en van wie?

Meer weten over herstelzorg en/of VGV?

Wil je meer weten over herstelzorg bij VGV? Ga dan naar de projectpagina van ZonMw. Voor vragen over omgaan met cliënten met VGV kun je ook bij de KNOV terecht, deze kun je stellen via MijnKNOV.