Nieuwsbericht

19 november 2020

Vorige week informeerden we jullie over het besluit van het bestuur van de KNOV om het gebruik van de GROW-NL app en bijbehorende software met ingang van 1 januari 2021 niet meer te bekostigen voor leden. Een aantal vragen en opmerkingen hierover vanuit leden lichten we toe.

Onduidelijkheid over hoeveel gebruikers

De KNOV hield geen gebruikersgegevens bij. Om hier inzicht in te krijgen hebben we afgelopen zomer een oproep via de nieuwsbrief gedaan. We kregen hierop elf reacties. Praktijken gaven toen aan dat ze de applicatie gebruiken. Vermoedend dat er meer praktijken actief de app gebruiken, hebben we contact opgenomen met het Perinatal Institute (Birmingham, UK). Het Perinatal Institute kon inzicht geven in de hoeveelheid praktijken die gebruiker zijn van GROW-NL. In totaal waren dat 62 verloskundigenpraktijken, waarvan 29 praktijken de app actief gebruiken. In overleg heeft de KNOV het voortouw genomen om contact op te nemen met deze actieve gebruikers van de GROW-NL, om hen als eerste hierover te informeren. Daarna is er een algemeen nieuwsbericht van gemaakt.

Er zijn meer gebruikers dan de 5% die de KNOV vermeldt

Het Perinatal Institute verstrekt de licenties en heeft inzicht in hoeveel gebruikers (op praktijkniveau) gebruik maken van de app. De KNOV gaat ervan uit dat de informatie die het Perinatal Institute over de hoeveelheid gebruikers verstrekt feitelijk juist is. Er zijn ruim 600 verloskundigenpraktijken in Nederland waarvan (volgens de licentieverstrekkers) 29 praktijken de app actief gebruiken. Dit is ongeveer 5% van alle praktijken. Dit is een percentage ver onder het ‘tipping point’ dat nodig is om een implementatie als geslaagd te beschouwen.

Hoe nu verder?

Van het Perinatal Institute heeft de KNOV alle informatie en contactgegevens ontvangen voor gebruikers die door willen gaan met het gebruik van GROW-NL. Zij kunnen via het Perinatal Institute een eigen licentie aanschaffen. Er komt ook een nieuwe richtlijn foetale groeivertraging. Binnenkort begint de KNOV aan deze nieuwe richtlijn, die in de loop van 2021 beschikbaar komt.